műemlékvédelem alatt álló épület

2021.05.02. 15:25

Hamarosan megszépül a református templom Törökszentmiklóson

Törökszentmiklós legrégebbi műemlékvédelem alatt álló épületét több mint tíz éve újították fel.

Molnár-Révész Erika

Szabó József a felújítandó református templom előtt

Fotó: Mészáros János

A Miniszterelnökség döntése értelmében több törökszentmiklósi és vonzáskörzetében álló egyházi épület újulhat meg hamarosan vissza nem térítendő támogatások segítségével. Közel tizenötmillió forintból szépülhet meg a bagimajori római katolikus kápolna, illetve a tiszapüspöki római katolikus templom. Ugyanennyit kap a törökszentmiklósi római katolikus templom az épület körüli támfal megerősítésére.

Hosszú ideje pályázik a Törökszentmiklósi Református Egyházközség a templom rendbetételére, a kérelem most végre pozitív elbírálásban részesült. Az 1789-ben átadott templom a város legrégebbi műemlékvédelem alatt álló épülete, mely egykoron éppen a városközpontban állt.

– Sajnálatos módon ez a helytörténetileg értékes környezet sokat pusztult az 1980-as években. A Törökszentmiklósi Református Egyházközség tagjai mindeddig saját forrásaik felhasználásával tartották karban templomunkat – mondta Szabó József, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnöklelkésze.

– Nagyra értékeljük a Miniszterelnökség ránk vonatkozó döntését, tekintettel arra, hogy igen sok pályázatot írtunk és írattunk meg külső szakértők bevonásával, ám ezek rendre sikertelennek bizonyultak. Már úgy gondoltuk, hogy ezzel a pályázattal sem érünk célt, amikor érkezett a jó hír, hogy vissza nem térítendő támogatást kapunk tizennégy és fél millió forint összegben. Ezzel arra kaptunk lehetőséget, hogy a 2009-ben felújított templomon elvégezhessük a szükséges karbantartásokat. A munkálatok nemcsak a 232 év miatt váltak szükségessé, hanem azért is, mert a váro­son áthaladó 46-os út forgalma is jelentősen próbára teszi ezt a régi épületet. Reményeink szerint ezzel a beruházással jó néhány évig városunk ékessége lehet még a református templom – hangsúlyozta Szabó József.

Szabó József a felújítandó református templom előtt
Fotó: Mészáros János

A Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnöklelkésze hozzátette: a járványhelyzet elmúlásával várja a templomba járókat és a látogatókat a tavaly decemberben megnyílt református helytörténeti kiállításra, a Kutas Bálint úti régi polgárházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában