tisztítás

2021.05.13. 11:25

Összefogással újulhat meg az öcsödi holtág

Évek óta bosszúságot okoz a falu alatti holtág Öcsödön. Az iszap és a víz mennyiségének aránya, a párolgás, valamint a nem megfelelő tisztítás miatt felborult, felmelegedve kellemetlen szagot árasztva magából. Több különféle szervezet összefogásával elkezdték felmérni a helyzetet, megoldást keresve a problémára.

P. Pusztai Nóra

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a holtágban nincs utánpótlása a víznek – mutatja Soha Attila polgármester

Fotó: Nagy Balázs

A nagy mennyiségű iszap, a nem megfelelő vízutánpótlás vezethetett oda, hogy a falu alatti holtág megnehezíti a helyiek életét. Az elmúlt hetekben megkezdődött viszont a munka, hogy megváltoztassák a kialakult helyzetet.

– Jó szándékú emberek összefogásával, kormányzati segítséggel sikerült elindulni az úton – kezdte a beszélgetést Soha Attila polgármester.

Drónnal pásztázták a vizet, csónakkal járták a területet az elmúlt hetekben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai.

– Az első lépés mindenképpen az, hogy felmérjük, mi is van a holtágban. A szakemberek megvizsgálták a közel három kilométer hosszú mederszakaszt, a partokat, a vízfelületet, annak mélységét, az iszap mennyiségét. Összefoglalják az adatokat, ami alapján elkezdhetünk gondolkodni a hogyan továbbról – fejtette ki.

A tapasztalatok szerint a legnagyobb probléma, hogy a víz és iszap aránya felborult. Nincs vízutánpótlása a holtágnak, annak idején megszüntették ennek a lehetőségét. Most főként csak a bel- és csapadékvíz frissíti, amiből éppen nyáron, a nagy párolgás idején van a legkevesebb.

– A helyszíni munka befejeződött. A laborvizsgálatok után jegyzőkönyvezik az eredményt, arra számítunk, hogy javaslattal állnak elő a megoldást illetően – mondta.

A következő lépés vélhetően az iszap eltávolítása lesz, amikor az már kész, akkor tudnak tovább tervezni.

– Egy megtervezett koncepcióval tudnánk azokhoz fordulni, akik a támogatásukról biztosítottak, a holtág rehabilitciójához projektfinanszírozás biztosítaná a fedezetet – utalt előre.

Számos szervezetnek kell együtt dolgoznia. Nem elég ugyanis, hogy Öcsöd a Körös–Maros és a Hortobágyi Nemzeti Park határán fekszik, az önkormányzat mellett a víz- és közútkezelő is érintett, a folyamatról a horgászegyesülettel is egyeztettek.

– A siker kulcsa a közös munka. A tisztítással egy időben legalább annyira fontos, hogy a holtág vize meg tudjon mozdulni. A Mesterszállás felé vezető út kettészeli a szakaszt, az alatta húzódó átereszt meg kell tisztítani, adott esetben nagyobbra is cserélni, mert most nem biztosítja az átfolyást. A mezőgazdasági műveléssel és belvízzel bekerülő szennyező anyagok nem tudnak távozni, az iszapba ragadnak, ami a halaknak sem ideális. A vízutánpótlásról és leeresztésről is gondoskodni kell – fogalmazott.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a holtágban nincs utánpótlása a víznek – mutatja Soha Attila polgármester
Fotó: Nagy Balázs

A végső cél, néhány éven belül olyan nyaraló- és üdülőhely kialakítása, ami Öcsödre vonzza a pihenni vágyókat.

– Csodálatos természeti adottságaink vannak, érintetlenek a területeink, szeretnénk a minőségi turizmust fellendíteni – számolt be a tervekről Soha Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában