Jászkunság

2021.05.29. 15:30

Tragédiákat előzhet meg a humán papillomavírus elleni vakcina

Évente legalább félezer nő hal meg Magyarországon méhnyakrák következtében, melyet az esetek nagy többségében leginkább a szexuális úton terjedő humán papillomavírus okoz. Az alattomos kór ellen már létezik védőoltás, melyet hetedik osztályos lányoknak, és az idei tanévtől kezdve fiúknak is ingyen biztosít az állam. A vakcinát tizenöt éves kor alatt kétszer kell felvenni a komplex védelem érdekében, a második oltás beadását már elkezdték a megye általános iskoláiban is.

Molnár-Révész Erika

Közel háromszáz fiatal lány részesül ezekben a napokban méhnyakrák elleni védőoltásban Szolnokon. A szolnoki Kőrösi Csoma Általános Iskolában dr. Nagy Éva adta be a védőoltást.

Fotó: Mészáros János

Évente legalább ötszáz nő hal meg hazánkban méhnyakrák miatt, amit az esetek zömében a leginkább szexuális úton terjedő humán papillomavírus okoz. Az alattomos kór ellen már létezik védőoltás, melyet hetedik osztályos lányoknak, és az idei tanévtől kezdve fiúknak is ingyen biztosít az állam. A vakcinát tizenöt éves kor alatt kétszer kell felvenni a komplex védelem érdekében. A második oltás beadását már elkezdték a megye általános iskoláiban is.

– A lányom tizenhárom éves lesz idén, már túl vagyunk mindkét oltáson. Kicsit aggódtunk a mellékhatások miatt, de gyakorlatilag észre sem vettük. Nagy örömömre a Gardasil 9 nevű vakcinát kaptuk, amely nem csak kettő, hanem már kilenc gyakori HPV-típus ellen nyújt védelmet, így például a szemölcsök ellen is – nyilatkozta az egyik szolnoki édesanya.

Lánya a Szegő Gábor Általános Iskolába jár, ahol ötvennyolc hetedikesből negyvenkilenc gyermek szülei kérték az oltást. Ebből huszonöt fiú és huszonnégy lány kapta meg az idei tanévben a vakcina első és második adagját.

– Azt tapasztaltam, hogy bár tavaly szeptemberben, vagyis az első oltás idején tájékoztatták a szülőket a fiúk oltási lehetőségéről, mégis tisztában voltak vele, hogy miért fontos ez a védelem a fiúk számára is. Nagy örömmel fogadták, és ugyanúgy, ahogy a lányok, a fiúk esetében is szinte mindenki kérte – számolt be tapasztalatairól Kovács Katalin iskolai védőnő. Hozzátette: bár a Gardasil 9 nevű vakcinát tizenöt éves kor felett háromszor kell beadni, tizenöt éves kor alatt elegendő két oltás a megfelelő védelem kialakulásához.

– Azért szükséges ilyen fiatal korban, a nemi élet megkezdése előtt beadatni a humán papilloma elleni védőoltást, hogy mire eljön az ideje, egy tartós immunitás alakuljon ki a betegség ellen. A sorrend az, hogy az első adag után két hónappal a második, majd ezt követően a hatodik hónapban, fél éven belül ismét megkapják az emlékeztető oltást az érintettek – ismertette professzor dr. Mosonyi Attila nőgyógyász.

A szakember elmondta: még mindig magas, évi ötszáz a méhnyakrákban elhunyt nők száma, melynek oka a betegség kései felismerése.

Ezért lenne fontos a már aktív nemi életet élő nőknek évente, de legalább kétévente elvégeztetniük a méhnyakrákszűrést. Hozzáfűzte: az évek óta tartó oltási kampány hatása már érezhető, az utóbbi időben elvégzett szűrésekből az derül ki, hogy egyre kevesebb fiatal betegszik meg a fertőzés következtében.

Szolnok élen jár a humán papillomavírus okozta megbetegedések elleni védekezésben. A megyeszékhelyen már 2008 óta kérhetik a szülők a hetedikes, tizenkettedik életévüket betöltött leánygyermekük számára az ingyenes vakcinát. A lehetőséget 2014-ben országosan is bevezette, idén pedig a fiúgyermekekre is kiterjesztette a magyar állam.

A 2020–2021-es tanév őszén megkezdett humán papillomavírus elleni védőoltási kampány második és harmadik részoltásának szervezésére az általános iskolákban a jelenléti oktatás újraindulását követően nyílt lehetőség. A védőoltásokat május második felétől a tanév végéig bonyolítják le az iskolai egészségügyi szolgálatok.

Az idei tanévben Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3803 hetedik osztályos tanuló közül 2944 szülője, gondviselője igényelte a térítésmentes HPV elleni védőoltást. Az első részoltást 1600 leány és 1344 fiú tanuló kapta meg.

A férfiaknak is védelmet nyújt a HPV elleni vakcina

Míg korábban a nők betegségének tartották a humán papillomavírus okozta elváltozásokat, mára kiderült, a férfiaknál is komoly gondokat okozhatnak a HPV különböző variánsai.

– A Gardasil 9 vakcina azon HPV-törzsek ellen nyújt védelmet, melyek a legnagyobb gyakorisággal okozhatnak méhnyakrákot, nemi szemölcsöket, illetve végbélnyílást érintő rákmegelőző elváltozásokat és rosszindulatú daganatokat. A védőoltás jelentőségét az adja, hogy hatására az immunrendszer a fertőzés bekövetkezésekor gyorsabban termelhet ellenanyagot, így a szervezet képessé válik a fertőzés kivédésére. A fiúk, férfiak esetében a vakcina a HPV által okozott végbélnyílást érintő rákmegelőző elváltozások és rosszindulatú daganatok, továbbá speciális HPV-típusok által okozott genitális szemölcsök kialakulása ellen nyújt védelmet – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában