e-kereskedelem

2021.06.26. 10:00

A Jászkunságban is július közepén lép életbe a törvénymódosítás

Egy hónap múlva már élesben alkalmazhatják az ágazati törvény tavalyi módosításában biztosított új eszközeiket a piacfelügyeleti hatóságok.

Czakó Nóra

Felpörgette az e-kereskedelmet a járvány

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A veszélyes termékeket kínáló honlapokkal szemben több lépcsőben járhatnak el, végső esetben akár az elérés teljes korlátozásával is védhetik a fogyasztókat – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Az e-kereskedelem egyébként is lendületes fejlődését jelentősen felpörgette a koronavírus-járvány. Az online értékesítés éves forgalma tavaly haladta meg először az ezermilliárd forintot Magyarországon. Az internetes és csomagküldő kereskedelem térnyerését nemcsak a rendkívüli körülmények és a házhoz szállító vállalkozások számának növekedése hajtotta. Egyre többen egyre gyakrabban használják a mindennapokban korszerű okoseszközeiket vásárláshoz is. A digitális technológiák állandó fejlődésének korszakában időtálló megoldásokat kell találni a piacfelügyelet hatékonyságának megerősítéséhez.

A piacfelügyeleti törvénymódosítás július 16-i hatályba lépéssel erősíti meg az online termékbiztonságot. Az adott webáruházban veszélyes portékát találó hatóságoknak végső esetben akár a honlap blokkolására is lehetőségük lesz. Addig azonban egy több fokozatú eljárás vezethet el, kizárólag súlyos kockázat megállapítása esetén.

Felpörgette az e-kereskedelmet a járvány
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az első lépcsőben arra kötelezhetik a webáruházat, hogy a termékről szóló információt maga távolítsa el a honlapról, vagy a felhasználóknak szóló közvetlen figyelmeztetést közöljön, akár egy felugró ablakban. Ha a vállalkozó a kötelezés ellenére sem lép, a hatóság blokkolhatja a honlap elérhetőségét.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, az új hatáskör célja, hogy a veszélyes termékek eltűnjenek a webáruházakból, és a magyar családok biztonságos kínálatból válogathassanak az interneten is.

– A honlapblokkolás hozzájárul az online piac megtisztításához a kockázatos, bizonytalan eredetű árucikkektől, és a tisztességtelen, nyerészkedő forgalmazóktól – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában