Vérszívók

2021.06.21. 11:28

A tavalyinál is több szúnyog okozhat idén bosszúságot a Tisza-tónál

Minden nyáron állandó beszédtéma a Tisza-tónál az aktuális szúnyoghelyzet, mind a helyiek, mind a látogatók körében. A jó idő beköszöntével az egyre több vérszívó bosszantja az embereket, sokak szerint már most elviselhetetlen a helyzet, amin a földi gyérítés csak ideig-óráig segít.

Ujvári László

A vérszívókat évtizedek óta tanulmányozó Andrási Lőrinc növényvédelmi szakértő mérései szerint rengeteg szúnyog lesz idén a Tisza-tó környékén, ráadásul nehéz ellenük védekezni

Fotó: Ujvári László

Idén később kelnek a szúnyoglárvák, de a tavalyitól nagyobb számban. A szúnyoginvázió kezdete egybeesik a turizmus újraéledésével, ezáltal a vérszívók nemcsak a helyieknek, hanem a látogatóknak is sok bosszúságot okoznak.

– Ez a rész lényegében a „génbankja” a szúnyogoknak – mutatta meg a füredi Tisza-híd melletti ártér sűrű, érintetlen, mocsaras növényzetét Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök, aki évtizedek óta tanulmányozza a vérszívókat. – Ezen a területen túlzás nélkül állíthatom, hogy milliárdszámra kelnek ki a szúnyogok. A rendkívüli tavasz azt eredményezte, hogy ez több hullámban történik meg. Nemrég ráadásul áradt a Tisza, ez ideális környezetet teremt a tömeges lárvakelésnek – magyarázta a szakember.

A vérszívókat évtizedek óta tanulmányozó Andrási Lőrinc növényvédelmi szakértő mérései szerint rengeteg szúnyog lesz idén a Tisza-tó környékén, ráadásul nehéz ellenük védekezni
Fotó: Ujvári László

Hozzátette, történt már biológiai kezelés is az idei évben, de az csak a 33-as számú főúttól délre eső ártéri területet érintette, mely igen csekély az egész Tisza-tóhoz képest. A térség nagy része természetvédelmi terület, ahol minden gyérítési eljárás tilos, pedig a legnagyobb szükség éppen ott lenne rá, ahol minden ideális a szúnyoglárvák kikeléséhez.

– Magyarország egyik legintenzívebb szúnyogtenyésző helyei találhatók Tiszafüred térségében és a környező, Tisza-parti települések környékén, hiszen a Tisza-tó északi részén számos elmocsarasodott terület van, amely a sok bomló szerves anyaggal igen kedvező, tápanyagdús környezetet biztosít a szúnyogoknak – részletezte Andrási Lőrinc, aki szerint megszámolhatatlan tömegben kelnek ki a vérszívók, ami előrevetíti, hogy nagyon sok szúnyog lesz nyáron a Tisza-tónál.

– Óriási mennyiségű lárva van még a vízben, pedig a levegőben is nagyon sok imágó van, ami azt jelzi előre, hogy a tavalyinál is erősebb invázióra kell készülni – húzta alá.

Prognózisát jelezte a katasztrófavédelem felé is, szorgalmazva a kémiai beavatkozás sürgősségét.

Azóta mind központi, mind helyi szinten elkezdődött a probléma kezelése.

A katasztrófavédelem ütemterv szerinti gyérítése mellett már a város önkormányzata is többször végeztetett földi melegködös beavatkozást, és a tervek szerint erre a nyár folyamán még többször is sor kerül.

– A biológiai gyérítés nem minden esetben jelent megoldást, ezért a kémiai beavatkozásra kell alapozni – jelentette ki Andrási Lőrinc.

– Az Európai Unió területén a légi úton történő kezelés lényegében tiltott, csak rendkívüli inváziós esetekben lesz rá lehetőség, akkor is külön engedéllyel. Hogy erre idén is sor kerül-e, azt nem tudhatjuk, de mindenképp szükség lenne rá legalább négy-öt alkalommal, mert jelenleg ez a leghatékonyabb védekezési mód – magyarázta a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában