szolnok / videóval

2021.06.03. 06:55

Az interneten gyűjtötték össze a háborús áldozatok neveit

Hiánypótló, a megválaszolatlan kérdésekkel terhelt családok számára talán megnyugvással szolgáló, páratlanul értékes adatbázist tett közzé a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára. Mostantól az intézet honlapján, a „Segédletek” menüpont alatt elérhetővé vált a második világháborúhoz kapcsolódó események polgári, illetve katonai veszteséglistája.

Mészáros Géza

Bojtos Gábor mutatta meg az új adatbázist

Fotó: Nagy Balázs

Az ország levéltárai között a jászkunságiban elsőként nyilvánosságra hozott, fotókkal, családi és hivatali levelekkel, levéltári forrásokkal, temetői fényképekkel és hiteles irodalomjegyzékekkel, egyéb kordokumentumokkal feltöltött világhálós gyűjtemény értékéről Csönge Attila, a megyei levéltár igazgatója, valamint Bojtos Gábor főlevéltáros, az adatok felkutatója és összeállítója tartott szerdán sajtótájékoztatót.

Megtudtuk, a második világégés megyei vonatkozású áldozatainak interneten elérhető gyűjteménye több mint nyolcezer adatsort tartalmaz. Elhangzott, a megyei levéltár a korábban megjelent első világháború és az azt követő évek adatbázisainak elkészítése és közzététele után fogalmazta meg azt a célt, miszerint a halotti anyakönyvek másodpéldányaiból gyűjtsön össze, és adja közre a második világháború katona és polgári áldozatainak neveit és a rájuk vonatkozó, sokszor hiányzó adatokat.

Bojtos Gábor mutatta meg az új adatbázist
Fotó: Nagy Balázs

Az intézmény őrizetében lévő, 1939 és 1980 közötti polgári halotti anyakönyvek másodpéldányait tekintették át a jelenlegi és az egykori megyehatár által övezett településeket érintően. Bojtos Gábor megemlítette, hogy az orosz és a magyar állam, illetve a két ország nemzeti levéltárai között néhány évvel ezelőtt létrejött együttműködés eredményességét is jelzi a folyamatosan bővülő lajstrom.

Az ország több intézménye készített már második világháborús adatbázist, így már az is feladat, hogy a gyűjtemények átfedéseit rendszerezzék.

A levéltár munkatársai hangsúlyozták, adatbázisuk egyben felhívás, hogy adatokkal, észrevételekkel, esetleg fényképekkel bárki hozzájárulhat honfitársaink emlékezetének megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában