galériákkal és videókkal

2021.06.10. 19:00

Az ódon szélmalom mellett a kúriát is újjávarázsolták Kengyel-Bagimajoron

Megújult az 1800 évek közepén épült szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban. A beruházás a kengyeli önkormányzat által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert száztízmillió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, a Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése elnevezésű projekt részeként.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balazs

A csütörtöki avatóünnepségen Boldog István, a térség országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Lengyel István esperes és Gál József, Kengyel polgármestere is részt vett.

– Községünk a harmincas években kezdett kiépülni, mindaddig nagybirtokok alkották, melyek között szerepelt a Baghy család neve is – hangsúlyozta Gál József polgármester.

– Anno hat úri lak díszítette környékünket, melyek közül néhányat sikerült megőrizni, így váltak Kengyel-Bagimajor jelképes épületeivé. A szélmalom az ország szinte egyetlen ép belsővel rendelkező malma. Összességében egy új kulturális szolgáltatás nyílik a környéken, mely egyfajta arculatot is ad településünknek. A malommúzeum eredeti berendezésével, a kúria a tájház jellegű kiállítótermeivel, a helytörténeti kiállításával és interaktív műhelyével, valamint a környéken egyedülálló, természetfotósok számára létrehozott laborjával alkalmas arra, hogy a családok kellemesen tölthessék el az időt ezen a helyen.

Gál József polgármester azt is hozzátette, hogy a közeljövőben számos más nagy értékkel bíró helyszínt szándékoznak felújítani a községben. Ilyen például a kúriával szemben található kegyúri kápolna is, mely a Baghy család temetkezési helye. Az eklektikus stílusú épület jelenleg nagyon rossz állapotban van. Bár a tulajdonosi jogokkal bíró egyházközség nemrég nyert tizenötmillió forintot a Belügyminisztériumhoz köthető Bethlen Gábor-pályázat keretében, ez a mai viszonyok között csak az állagmegőrzésre lesz elegendő.

Az átadó alkalmával végigsétáltunk a beruházás részeként kialakított tanösvény és az ismeretterjesztő tájékoztatást segítő táblák helyszínén is, ahol Sisa Béla, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal megyei vezetője mesélt a malom munkálatairól.

– Itt vagyunk egy gyönyörű kunhalmon, ami természetvédelmi területté lett nyilvánítva. Ez a felújítás alatt sok gondot okozott – hangsúlyozta Sisa Béla. – Hiszen a dombon található malomra nem volt egyszerű a vitorlákat felhelyezni, így sok utánajárást igényelt, hogy egy megfelelő emelődarut találjunk. Magyarországon az ötven szélmalom közül ez az egy lett úgy felújítva homlokzatilag, hogy sártapasztás van benne – zárta szavait a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal megyei vezetője.

Egy kilométernyi utat újítottak fel a község belterületén

A Magyar Falu Program keretében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában készült el Kengyel belterületi útszakaszának felújítása, melyet szintén csütörtökön mutattak be. A Törökszentmiklóst Martfűvel összekötő, 4629-es jelű út egy kilométeres részét bruttó kétszáztizenötmillió forint hazai forrásból újították fel. A beruházás során, a burkolatmarást követően a pályaszerkezet teljes szélességben tizenöt centiméter vastagságban új zúzottkő alapréteget kapott. Erre került rá mintegy hét centiméter vastagságban az új kötőréteg, végül a négy centiméteres kopóréteg is elkészült. A csütörtöki avatóünnepségen elhangzott, hogy a burkolat mellett megújult két buszmegálló is, valamint a szikkasztó árkokat is kitisztították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában