SZOLNOK/NAGYVILÁG

2021.06.15. 13:55

Banka Roland egy szamárral vág neki Európa zarándokútjainak

Európa útjait rója szamarával a miskolci származású Banka Roland, akit nemrég Szolnokon is láthattak a helyiek. A spanyolországi Szent Jakab-utat is megjárt fiatal zarándok az évek alatt több ezer kilométert tett meg négylábú jószágával. Cegléd felé vezető útján egy időre mi is hozzászegődtünk, hogy távolról sem hétköznapi élményeiről kérdezzük őt.

Hartai Gergely

20210609 Szolnok Banka Roland szamaras zarándok a könyvbemutatójára megy szamarával Ceglédre. A miskolci fiatalember nyolc éve vándorol Rocinante nevű szamarával Európában. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

– Szamárral járja végig a zarándokutakat. Miért épp hűséges négylábújával vág neki a kilométereknek?

– Ez a történet nagyjából nyolc évvel ezelőtt kezdődött. A szamaramat Spanyolországban vettem. Szerettem volna teljesíteni az El Caminót, azaz a Szent Jakab-utat. Ehhez tűnt kiváló hagyományőrző gesztusnak, hogy szamárháton tegyem meg a mintegy nyolcszáz kilométeres távot. Minden úgy indult, hogy stoppal eljutottam a Pireneusokba, ahol a Camino kezdődik, majd szamár után néztem. Meg is találtam a megfelelő jószágot Estella községben, Navarra tartományban.

A baj csak az volt, hogy nekem összesen háromszáz euróra futotta, a csacsi viszont hétszázba került.

– Így hát nem maradt más, gyűjtögetnem kellett. Vittem magammal a zarándoklatra egy hatlyukú pásztorfurulyát, mellyel némi adományért a Caminón haladó zarándokoknak zenéltem. Spanyolul és angolul egyaránt kiírtam, hogy szamárra gyűjtök, ezért elkél a segítség. Többek között magyar népdalokat is játszottam a hangszeremen, mígnem hat nap alatt összeszedtem a maradék négyszáz eurót. Idővel annyira megszerettem a csacsit, hogy az út végén sem akartam túladni rajta. Később Spanyolországban, a barátaimnál hagytam a szamarat, de minden évben visszamentem hozzá. Két éve aztán hazasétáltunk onnan. Franciaországon, majd Olaszországon át – Rómát is érintve – Szlovénián keresztül érkeztünk meg Magyarországra. Rocinante jelenleg Abaújszántón, egy barátomnál lakik.

– Rocinante?

– Bizony, Don Quijote lováról neveztem el a szamarat. Tudni kell róla, hogy csődör, tizenhét éves, és kilenc volt, amikor megvettem.

– Mit szólnak az emberek, amikor szamárral látják az utak mentén?

– Európa-szerte kedves emberekkel találkoztam. Emlékszem, sokan mondták nekem idehaza, hogy „na, majd meglátod, ha Magyarországon sétálsz, az más lesz, mint Spanyolországban vagy Franciaországban! A magyarok zárkózottabbak, és nem lesznek annyira kedvesek”. Jelentem azonban, hogy ez tévedés. Volt, hogy idegenek a saját otthonukban vendégeltek meg. De olyan eset is előfordult, hogy zöldségesek répával, a pékek pedig száraz kenyérrel kínálták meg a csacsit.

– Úgy tűnik, ezúttal is hosszú útra indul. Szolnok határában jár éppen...

– Így igaz, nemrég Cegléd felé vettük az irányt. Magyarországon többek közt azért sétálok, hogy könyvbemutatókat tartsak. A szamaras zarándok címmel írtam egy könyvet, melyben élményeimről, a nomád életmódról, illetve az állattal való kapcsolatról írok. Megpróbálom mindezeket a humor és az önirónia eszközeivel érzékeltetni. És azt hiszem, akkor vagyok hiteles, ha a bemutatókra is szamárral érkezek meg. Élményeimről egyébként a Rolandante nevű Facebook-oldalamon is beszámolok.

Banka Roland a közelmúltban Szolnok határában bukkant fel a tizenhét éves Rocinante társaságában. A férfi már több ezer kilométert zarándokolt szamarával
Fotó: Mészáros János

– Beszéljünk az El Caminóról! Milyen érzés végigjárni a világ egyik legnépszerűbb zarándokútját?

– Nem lehet röviden összefoglalni, hogy mit adott nekem az út. Ám azt gondolom, a lényege az önismeretben ragadható meg. A zarándoklat révén lehetőséget kapunk arra, hogy egy kicsit kivonuljunk a társadalomból, és egyedül legyünk a természettel. Sokan számolnak be sorsfordító élményként a Caminóról. Tudni kell azonban, hogy pusztán az út megtétele nem oldja meg életünk problémáit, de kiváló irányokat ad a megoldáshoz. Nem véletlenül hívják ezt az utat „Európa artériájának”. Rengeteg embernek van itt istenélménye, jómagam is visszatértem egy vallásos szemlélethez.

– A Szent Jakab-út végpontja Santiago de Compostela városának Szent Jakab-katedrálisa. A székesegyházban a zarándokmiséken egy óriási tömjénezőt lengetnek meg. Találkozott már ezzel?

– Természetesen! Ennek, a Botafumeirónak nevezett tömjénező használatának régi hagyománya van. Tudomásom szerint a „füstölő” egykor azért került a katedrálisba, hogy erős tömjénillatot árasszon, hiszen a megérkező zarándokok tömegei nem túl kellemes illatot árasztottak. Ez pedig, úgy vélték, nem méltó az Isten házához. Mára már inkább turistalátványosság vált a különleges eszközből. Én magam egy telt házas húsvéti misén vettem részt, amikor a szerzetesek meghúzták a köteleket, és lengetni kezdték a hatalmas tömjénezőt.

– Budapest és Lébény között végigjárható a Szent Jakab-út magyar szakasza. Megtette már?

– Hallottam már erről az útról, mivel jó kapcsolatot ápolok a Szent Jakab Baráti Körrel, akik ezt a szakaszt gondozzák. Ugyanakkor nem jártam még meg, de szeretnék ide is eljutni.

A fiatalember szerint akkor marad hiteles, ha a tapasztalatairól írt könyvének bemutatóira is gyalogszerrel érkezik
Fotó: Mészáros János

– A zarándokútjai során mi volt a legemlékezetesebb élménye?

– Elsősorban az emberi jóság. Alapvetően ugyanis mindenki jó szándékú. Az csupán egy negatív „rárakódás” a társadalomra, hogy folyton versengenek az emberek. A zarándokúton mindenki hasonló lelkiállapotban van, testvérként viselkedünk egymással. A mindennapokban is a közös pontokra kellene koncentrálnunk és nem a különbségeinkre.

– Mivel foglalkozik a civil életben?

– Eredetileg tanár vagyok, de elvégeztem a pszichológia szakot is. Nem maradtam azonban a tanári pályán.

– Várható, hogy hamarosan újabb utat jár végig?

– Mostanában nem tervezek újabb zarándoklatot. Elsősorban a könyvemet szeretném folytatni, hiszen a történetem első fele készült csak el. A hazaérkezésem és a római utam még megírásra vár. Ha azonban mégis hívna egy újabb utazás, akkor állnék elébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában