Galériával

2021.06.28. 19:55

Évfordulót ünnepelt a Vöröskereszt Szolnokon

Tizennyolc elismerést is átadtak hétfő délután a Vöröskereszt világnapja és a Magyar Vöröskereszt alapításának 140. évfordulója alkalmából a szolnoki Campuson megrendezett megyei ünnepségen.

Kovács Berta

Tizennyolc elismerést adott át hétfő délután a Magyar Vöröskereszt

Fotó: Kiss János

– Végre eljutottunk odáig a Covid-helyzetben, hogy meg lehet tartani egy ilyen eseményt, hiszen a Vöröskeresztnek az is egy szép feladata, hogy megköszönje a segítők munkáját és a szervezet érdekében végzett tevékenységeket – hangoztatta köszöntőjében dr. Sinkó-Káli Róbert, a Vöröskereszt megyei elnöke.

Kardos István, a Vöröskereszt főigazgatója arról beszélt, hogy május 8-a, Henry Dunant alapító születésnapja a Vöröskereszt világnapja. Kutatások kiderítették, hogy a Vöröskereszt férfiegylete 1881. májusában alakult meg, de nem jöhetett volna létre, ha nem működik azt megelőzően az 1879-től az Országos Segélyező Nőegylet. A két szervezet 1881. május 17-én egyesült Magyar Szent Korona Országai Vöröskereszt Egyletévé. Ennek értékeit képviselve tevékenykednek azóta is, számos tevékenységgel foglalkozva, annak ellenére, hogy egészen más most a kihívások, mint annak idején.

Tavaly például már januárban látták, hogy a kínai és az olasz Vöröskereszt micsoda kihívásokkal néz szembe a járvány miatt, és rengeteg feladata adódott a magyar szervezetnek is. Az Országos Vérellátó Szervezettel közösen olyan protokollokat alkalmaztak, amivel a véradók kockázatait csökkenthették, illetve a mentőszolgálattal is nagyon intenzíven együttműködtek, például a központi diszpécser irányító részlegnél volt, hogy napi ötven önkéntes is segítette a munkát. Mobil szűrőbuszokon is segédkeztek önkéntesek és munkatársak tavaly novembertől, és csak június 4-én fejezték be ezt a tevékenységet.

Kiemelte, az évfordulós ünnep pedig jó alkalom arra, hogy megköszönjék azoknak a munkatársaknak, önkénteseknek, tagoknak és együttműködő partnereknek az elmúlt időszakban végzett munkát.

Mivel tavaly a járvány miatt elmaradtak a rendezvények, most vehették át az elismerést a 2020. év díjazottjai is. A Pro Vita díjat Nagy Irén Anna 2020-ban érdemelte ki, az Év Önkéntese díjat pedig Pomázi Ferdinánd. A Vöröskeresztes Tevékenységéért kitüntetés Ezüst fokozatát Kánya Sándor kapta.

Tizennyolc elismerést adott át hétfő délután a Magyar Vöröskereszt
Fotó: Kiss János

Az idei év önkénteseként Krizsáné Kósik Mária vehette át az oklevelet. A Vöröskeresztes Tevékenységéért kitüntetés arany fokozatát Angyal Balázsné, az ezüst fokozatot Vinnai Józsefné, a bronz fokozatot pedig Balogh Károlyné és Szőllősi Sándorné vehette át. Dicsérő oklevelet Hegedűs Demeterné kapott.

Elnöki díszoklevéllel jutalmazták dr. Sinkó-Káli Róbert megyei elnök munkáját, valamint Magyar Lászlónét, Koczka Józsefnét, továbbá a Cargill Takarmány Zrt.-t és a karcagi katasztrófavédelmi kirendeltséget is, akik a díjat már korábban átvették.

Az év támogatójának járó díjat a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Művelődési Központ érdemelte ki. Vöröskeresztes Szolgálatért főigazgatói dicséretben részesült Szabóné Kelei Mária és Lukács Gábor. Juhász Éva, a megyei szervezet elnöke pedig Vöröskeresztes Szolgálatért oklevelet vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában