Galériával

2021.06.17. 17:30

Hidegvérű méneket vettek górcső alá Tiszaföldváron

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesülete Nagy Ferenc Homokréti ménesében szervezi a ménvizsgát. Csütörtökön húsz négylábú sorakozott a bírálóbizottság előtt.

P. Pusztai Nóra

Lovasbemutatót tartottak Tiszaföldváron ma.

Fotó: Nagy Balazs

Az őshonos hidegvérű fajta állománya évről évre növekszik, a lovakat küllem és típus alapján válogatják, csak az arra érdemesek kerülnek a nyilvános vizsgára. Nagy Ferenc Homokréti ménesében is rostálják az állatokat.

– Odafigyelünk a tenyésztésre, párosítási terv szerint dolgozunk, ami megmutatja, hogy melyik ménhez melyik kanca van beosztva. A lábszerkezeti problémák például könnyen öröklődnek, az utódon hatványozottabban jelennek meg. Ezért is van, hogy folyamatosan szelektálok, először fél éves korban, majd egy évre rá. Idén negyven-ötven csikó születik, annak csak a fele mén, de azok közül is csak körülbelül öt felel majd meg a három év múlva esedékes vizsgán – fejtette ki Nagy Ferenc.

A nap első részében megmérték a lovakat, majd az állatorvosi kontroll után következhetett a küllemi bírálat, mely igen fontos szempontja a tenyésztésnek. A jó tulajdonságok ugyanis nemcsak a szépséget, hanem a funkcionalitást is biztosítják. A vizsga második részén a lovakat munkára is fogták, ügetés és lépés közben is teljesíteni kellett.

– Példartékű munka folyik a Homokréti ménesben, minőségben és mennyiségben is olyan állomány van, ami a térségnek is jó – hangsúlyozta a helyszínen Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa.

– Tenyésztés nélkül semmilyen lovaskultúráról nem beszélhetünk, pedig fontos része az agráriumnak, de még az identitástudatunknak is. Ennek kiemelt láncszeme a hidegvérű fajta, ez sem hiányozhat a nyolc őshonos magyar fajta közül – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában