tábor

2021.06.27. 15:25

Idén nyáron is megszépítik Kisújszállást a városvédők

A Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület a héten száz gyerekkel és felnőttel dolgozott a település megszépítésén. Az immár harmincötödik táborban vannak olyanok, akik először járnak itt, és olyanok is, akik már évtizedek óta részt vesznek a munkában.

Daróczi Erzsébet

Az Iskola úti játszótér faeszközeit is újrafestik a táborozók, hogy ezzel is szebbé tegyék városukat

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a járványügyi szabályok enyhítésével lehetőségünk lesz megtartani a harmincötödik tábort.

Igen nagy létszámmal, hetvenkét tanulóval és húsz-harminc fő közötti felnőtt segítővel dolgozunk a héten – mondja Kása Attila, az egyesület titkára, táborvezető.

A közterek mellett az iskolákban is dolgoznak

– Városszépítő felnőtt tagjaink mellett a két közép- és általános iskolából is vannak itt pedagógusok és felsős diákok. A táborozók harmada legalább második alkalommal jött. Amint az előzetes felmérésünkből kiderült, a diákok a közösségi munkát szeretik, mert általuk szépülnek a város közterei.

– A tavalyi játszótéri kerítésfestésének igen jó visszhangja volt a közösségi oldalon, remélem, idén is így lesz.

– A közterek mellett az iskolákban is dolgozunk, az Aranyban a költözés miatt pakolást vállaltunk, a központi Szabadság téri épületben gyomlálás, gallyazás lesz, a Kossuthban pedig a lelátók festése zajlik. A Kumániában korlátot festünk, az izraelita temetőben a nagyobb fiúk gaztalanítanak, illetve a Piculás civil ház melletti terület gaztalanítása zajlik felnőttek és a nagyobb fiúk részvételével délelőttönként. Délben pedig megebédelünk.

Három délutánra a Kumániába kaptunk strandbelépőt, míg csütörtök délután a Vigadóban egy természetfilmet nézhetünk meg. Pénteken a holokauszt kisújszállási áldozataira emlékezünk, majd közös ebéddel és fagylaltozással zárul a tábor, melyhez sok segítséget kaptunk – sorolja Kása Attila, akit egy kis számolásra kértünk.

Milliókat érő munkát végeznek el a táborozók

– Egy hét alatt száz liter festéket használunk fel a munkákhoz. Ha a száz fő által végzett ötnapi ötórás munkaidőt megszorozzuk 1500 forintos óradíjjal, akkor igen jelentős, 3,75 millió forint értékű munkát végzünk el a tábor ideje alatt – mondja Kása Attila.

Az Iskola úti játszótér faeszközeit is újrafestik a táborozók, hogy ezzel is szebbé tegyék városukat
Fotó: Daróczi Erzsébet

A lakótelep kő virágtartóit is felújították a fiatalok

S hogy a diákok mennyire szeretnek itt lenni, arról a lakótelepen a kő virágtartók festésén dolgozókat kérdeztük.

– Apával és a testvéremmel óvodás korom óta itt vagyok, nagyon szeretem, hogy minden tiszta és szép lesz – mondja Nagy Ágota. – Sok mindent szebbé teszünk öt nap alatt a városban, s amikor erre jövünk majd, anyukámnak mondani fogom, hogy ezt én festettem le – mondja büszkén a diáklány, aki most volt negyedikes, s már várja, hogy legjobb barátnője, Polli is jöjjön.

A másik virágtartón dolgozott a hatodikos Dömök Péter, aki maga is alig várta, hogy jöhessen a táborba.

– Első alkalommal csatlakoztam a kezdeményezéshez. Ahogy lehetett jelentkeztem, hogy munkámmal hozzá tehessek valamit a város szépítéséhez

– árulja el a fiatalember, aki mellesleg év végén kitűnő volt.

Mindkét táborozó elárulta azt is, hogy családi nyaralás is belefér majd a nyári szünetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában