összefogás

2021.06.12. 11:25

Illegális szeméthegyeket is felszámoltak a jászapáti temetőben

Több mint háromszáz elhagyatott sírhelyet tettek rendbe önkéntesek a jászapáti temetőben. A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete második temetőszépí­tő akciójuk során illegális sze­méthegyeket is felszámoltak, valamint felújították a temető vaskapuját, a Berdó-keresztet és a még meglévő parcellajelző táblákat.

Illés Anita

A Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7. a osztálya is részt vett a szemétgyűjtésben

Fotó: Illés Anita

A temető egyes részein dzsungelállapotok uralkodnak, az elhagyott sírokat benőtte a gaz, alig lehet őket megközelíteni. Ezeknek a régi sírhelyeknek a rendbetételére a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesülete első alkalommal tavaly októberben hirdetett temetőszépítő önkéntes munkát. Ezt idén is folytatták, áprilisban kezdődött az újabb kezdeményezés, ami éppen szerdán ért véget.

A két hónapig tartó munka eredményeként negyvenhat önkéntes közreműködésével háromszázharminc sírt tettek rendbe. Ottjártunkkor éppen a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7. a osztálya csatlakozott az egyesület akciójához. Segítségükkel néhány óra alatt huszonnégy zsák szemetet gyűjtöttek össze.

Az önkéntesek munka és iskola mellett dolgoztak azért, hogy rendezettebb legyen a sírkert
Fotó: Illés Anita

– A munkálatokkal kapcsolatban ezúttal is egyeztettünk az önkormányzattal és a temető karbantartását végző városüzemeltetési céggel – kezdte Tóth D. Csaba, az egyesület elnöke.

– A síremléken, kereszten szereplő név és hely megadásával azok a lakosok, hozzátartozók kérelmezték az elhagyatott sír rendbetételét, akik ezt egészségügyi vagy egyéb más okok miatt nem tudták megoldani. Háromszázharminc gazdátlan sírt szabadítottunk meg a burjánzó növényzettől, gaztól. Összesen huszonnégy illegális szemétlerakót számoltunk fel két hónap alatt. Nyolcvan zsák szemetet és mintegy hat teherautónyi zöldhulladékot gyűjtöttünk össze – számolt be az önkéntes csapat vezetője.

Ezenfelül felújították a sírkert főbejáratának kovácsoltvas kapuját, az 1926-ban állított Berdó-keresztet és a még meglévő parcellajelző táblákat. Az önkéntesek munkáját pozitívan fogadta a lakosság, ám olykor számonkérést is kaptak, hogy például a hátsó parcellákban miért nem vágják le a közel kétméteres füvet.

– Ehhez sajnos nincsenek eszközeink, ágvágóval, sövénynyíróval, sarlóval és metszőollóval dolgoztunk. Az említett terület rendezéséhez fűkaszára és fűnyíró traktorra lenne szükség. A két hónapra vállalt feladatainkat elvégeztük. Mindenki önkéntesként dolgozott úgy, ahogy szabadideje engedte a munka és az iskola mellett – tette hozzá Tóth D. Csaba.

A Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7. a osztálya is részt vett a szemétgyűjtésben
Fotó: Illés Anita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában