JÁSZKUNSÁG

2021.06.27. 06:55

Kedvenceink is segítséget várnak a hőségben

A nyári hőséget az állatok sem viselik jól, ezért olyan helyet kell biztosítanunk számukra, ahol védve vannak a napsugárzástól. Dr. Győri Dorottya, martfűi állatorvos szerint ebben az időszakban bármilyen házikedvencről legyen szó, mindig gondoskodjunk a friss és hűvös ivóvízről, amelyet rendszeresen tisztítsunk, hiszen könnyen bealgásodhat.

Köllő Judit

A gyerekek mellett sok négylábú is élvezi a pancsolást a vízben

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kutyáknál fontos, hogy a nagyobb sétákat a kora reggeli, vagy a késő esti órákban végezzük. A hideg ivóvíz, valamint annak folyamatos tisztántartása az egyik legfontosabb, hiszen az állat pusztán a lihegéssel tudja hűteni magát, mely sokszor nem elegendő. Ha a kutya sokat liheg, valamint állandóan kint van a nyelve, ami sötétebb a megszokottnál, az hőgutát is jelenthet. Ilyenkor azonnali vízpótlásra és állatorvos segítségére van szükség.

– Ebben az időszakban keresik az árnyékos helyeket és a hűvös padlót, ahol szétterülve, a testükön keresztül hűthetik magukat – meséli dr. Győri Dorottya.

– A hőség elviselésében még segíthet az állat bundájának benedvesítése, valamint a fürdetése is.

A macskák jobban viselik a meleget, hiszen nagyobb a mozgásterük, könnyebben megtalálják az árnyékos búvóhelyeket. Jó megoldás lehet az ő esetükben, ha a lakásban vagy a ház körül több vizes tálat is kihelyeznek a gazdik.

– Mindig figyeljünk arra, hogy a vizük ne algásodjon, hiszen a macskák képesek kedvesebbet inni ebben a melegben – meséli az állatorvos.

– A hosszabb alvás is normális az ő esetükben, mert a nagy melegben nem akarnak állandóan mozogni és kifáradni.

A nyulak számára a legnagyobb segítség a hőség idején, ha a ketrecüket árnyékos helyre tesszük, ahol egyáltalán nem éri közvetlen napsugár. A vízben gazdag gyümölcsök, mint az alma és a zeller, segítenek hidratáltságuk megőrzésében, azonban mindig legyen számukra kihelyezve ivóvíz is. A nagyobb testű tapsifülesek hűsítésére praktikus trükk egy vízpermetező spray beszerzése, mellyel könnyedén felfrissíthető az állat.

A kismacskákra különösen oda kell fi gyelni a kánikulában, mondja dr. György Dorottya
Fotó: Beküldött fotó

A madarak esetében fontosak az itató és fürdető tálak, így a kertben kihelyezett kis tálkákban megfürödve rögtön fel tudnak frissülni ebben a hőségben.

A doktornő felhívta a figyelmünket a lakásban tartott állatok gondozására is, ugyanis ebben a hőségben otthonaink is nagyon túlmelegedhetnek. Így a lehúzott redőny, valamint a sötétítőfüggöny rendszeres használata szükségszerű. Ha klímaberendezés használatára is lehetőségünk van, akkor az is nagy segítség lehet kedvenceinknek.

Utazáskor is figyeljünk rájuk!

A nyár az utazások időszaka, s előfordulhat, hogy kedvencünket is magunkkal visszük. Ilyenkor, ha tehetjük, klímás autóban szállítsuk, és többször álljunk meg az út során, tanácsolja dr. Győri Dorottya martfűi állatorvos. Amennyiben hosszabb útra megyünk, akkor odahaza vagy családtagokra bízzuk kedvenceinek, vagy adjuk őket állatpanzióba, ahol minden számukra fontos dolgot biztosítanak nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában