beruházás

2021.06.08. 18:00

Két telephelyét is felújíthatja Kunhegyes óvodája

Nyolc óvodai csoportban százhatvan gyermek tölti mindennapjait a Kunhegyes Városi Óvodai Intézmény, Bölcsőde és Konyha falai között. Pontosabban három telephelyen, ahol tizenkét óvodapedagógus és három pedagógiai asszisztens igyekszik megteremteni a békés fejlődéshez szükséges családias hangulatot. Két épületet most felújíthatnak.

Ujvári László

Major Anikó intézményvezető beszélt a terveikről

Fotó: Ujvári László

– Ez az épület 1907-ben épült, eredeti rendeltetése szerint családi háznak – vezetett körbe a Kossuth úti ingatlanban Major Anikó intézményvezető, aki 2009 óta irányítja az óvoda szakmai munkáját.

– Úgy tudom, 1953-ban alakították át óvodának. A Garay úti ingatlant 1928-ban építették és 1960 óta ad helyet az óvodának, emlékeink szerint 1983-ban már egyszer bővítették – fűzte hozzá.

Ez idő alatt az épületek állaga minden beavatkozás és karbantartás ellenére leromlott, időszerű a jelentős mértékű felújítása. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően közel százharmincmillió forintból történik meg hamarosan a Kossuth úti és a Garay úti telephelyek energetikai korszerűsítése, továbbá az érintett ingatlanok részleges akadálymentesítése. Mindkét épületet modern fűtésrendszerrel látják el, újakra cserélik a régi, huzatos nyílászárókat, és elvégzik a külső hőszigetelést.

– Már évek óta nincs lehetőség az intézmény költséghatékony működtetésére, melynek elsősorban a rosszul szigetelő nyílászárók és az elavult fűtésrendszer az oka. Mindkét épület külső homlokzatán nyomot hagyott a múló idő, jól látszódnak a vizesedés jelei – sorolta Major Anikó.

– Öt óvodai csoportot fog érinteni a két épület korszerűsítése, a munka szervezése ilyenkor nagy kihívást jelent. Már folyamatban van a részletek kidolgozása, mely helyzettől függően kisebb átszervezéssel, vagy nagyobb költözéssel is járhat – tekintett előre az intézményvezető.

Major Anikó intézményvezető beszélt a terveikről
Fotó: Ujvári László

Egyébként 2013-ig társulási formában, öt település összefogásával működött az óvodai ellátás, melyben – a nagykun város mellett – részt vett Tiszaszentimre, Tomajmonostora, Tiszagyenda és Tiszaroff. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben csatlakozott az intézményhez az Arany János úti bölcsőde, emellett két konyhát is működtetnek.

Major Anikó azt is elmondta: a koronavírus-járvány nagy hatással volt az összevont intézmény mindennapjaira. Több munkatársuk elkapta a betegséget, két telephelyükön pedig rendkívüli szünetet rendeltek el, ez idő alatt ügyeleti rendszerben működtek. Az érvényben lévő korlátozások folyamatos feloldása megkönnyíti a munkájukat, mert így meg tudták tartani a gyereknapot, és szervezhetik az iskolába tovább lépő gyermekek óvodai búcsúját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában