JÁSZKUNSÁG

2021.06.04. 06:55

Mégis megtarthatják az idei ballagásokat

A végzős diákok utolsó évének forgatókönyvét átírta a járvány. A szalagavató bálok, bankettek, de még a szerenádok is elmaradtak. A jogszabályok május 25-e után lehetővé teszik a ballagások megszervezését, a legtöbb intézményben júniusra tűzték ki a dátumokat, hogy a tizenkettedikesek elbúcsúzhassanak iskolájuktól, tanáraiktól, diáktársaiktól.

Munkatársainktól

Akadnak azonban olyan intézmények, ahol nem vállalják fel a ballagási ünnepség megrendezését.

– Iskolánk, a Magiszter Óvoda, Általános Iskola, Középiskola, Szakképző Iskola és AMI Fényes Adolf Szolnoki Tagintézménye kijelentette, hogy várhatóan nem szervez ballagást. A beszélgetések alapján viszont a végzős társaimmal igényelnénk, hiszen négy-öt évig egy közösségben voltunk, szeretnénk egy szép befejezést, ugyanis életünk egy szakasza az érettségivel és a középiskola befejezésével lezárult – mondta Pakai Patrícia, a Városi Diáktanács elnöke. Hozzátette: pont abba a helyzetbe kerültek, hogy még a szalagavató ünnepséget sem tarthatták meg...

A legtöbb megyei középiskolában azonban a ballagások megszervezése mellett döntöttek. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban például június 11-ére tűzték ki az esemény dátumát.

– A tizenkettedikesek elbúcsúzhatnak az iskolától, diáktársaktól, és utána az udvaron tartunk egy ünnepséget, ahova a tanulók két-két vendéget hívhatnak.

– Nem olyan lesz, mint a megszokott, de a jogszabályok azt teszik lehetővé, hogy az iskola területén szervezzük, és az ötszáz fős korlátozásra is figyelni kell – számolt be a részletekről Pogány Gyula, a gimnázium igazgatója. Bár a részvétel nem kötelező, de a diákok többségére számítanak.

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium vezetősége, az osztályfőnökökkel egyeztetve a napokban döntött az időpontról, az utolsó szóbeli érettségi után, június 21-én gyűlhetnek össze az végzősök.

– Sarkalatos pont a létszám, a kilencven ballagó diák négy-négy vendéget hívhat, de még most zajlik az, hogy felmérjük a családok pontos igényeit – hangsúlyozta Balog Zsolt, az intézmény igazgatója. A megszokott forgatókönyvet követve a műsortervet is kidolgozták.

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium három végzős osztálya csütörtökön már el is ballagott
Fotó: Daróczi Erzsébet

Tiszaföldváron is ballagással zárják az évet, az utolsó tanítási napon vonulhatnak végig a folyosókon a végzős diákok, így még iskolatársaiktól is elbúcsúzhatnak.

– A jogszabályi előírásokat természetesen mi is figyelembe vesszük, tanulóink négy-négy vendéget hívhatnak, akik karszalagot is kapnak, így könnyebben ellenőrizhető a beléptetés – vázolta Vass Zoltán, a Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium vezetője.

Már megrendezték az ünnepséget

A jászberényi Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola május elején online ballagást szervezett végzőseinek. A korlátozások feloldását követően arról döntöttek, hogy az érettségi bizonyítványok átadását ünnepélyesebb formában rendezik meg – tudtuk meg Szabó Attila igazgatóhelyettestől. Terveik szerint az ünnepségnek az aula ad helyet, ahol a vezetőség, a tanárok jelenlétében osztják ki a bizonyítványokat. Korlátozott számban szülők is részt vehetnek az eseményen.

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium három végzős osztálya már csütörtökön megtartotta ballagási ünnepségét. Az iskolában zártkörűen vettek búcsút a diákok az alma matertől, a református templomban tartott ünnepségen pedig már szüleik is jelen lehettek. Az intézmény fenntartója a Karcagi Református Középiskoláért díjjal ismerte el a legkiválóbb tanulóinak eredményes tanulmányi és sporttevékenységét, de számos más elismerés is gazdára talált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában