Jászkunság

2021.06.10. 06:55

Nem minden esetben vehető igénybe utazási kedvezmény

„Január végén töltöttem be a 65. életévemet, ezért már nem kapom tovább a kedvezményes utazásra szóló utalványt. Mire vehető igénybe az ingyenes utazás, és mit kell tennem, ha utazok?” – tette fel a kérdést egy szolnoki olvasónk szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében. A nyugdíjasok kedvezményes utazásáról a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságát kérdeztük.

Czakó Nóra

Egyes buszjáratokon a díjtalan, illetve kedvezményes utazásra jogosultaknak is kell kiegészítő jegyet váltaniuk

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányrendelet alapján a magyar állampolgárok a 65. életévük betöltése napjától személyi igazolványuk vagy bármely más személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával ingyen utazhatnak – olvasható a Magyar Államkincstár válaszában. Ez a kedvezmény Magyarország területén belföldi forgalomban, a helyi és helyközi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásokra terjed ki. Ez azt jelenti, hogy vasúton, HÉV-en, helyközi és elővárosi autóbuszon, kompon és réven is ingyen utazhatnak a 65 éven felüliek. Fontos azonban, hogy vonaton csak a 2. kocsiosztályra érvényes, tehát az ingyenesség és a kedvezmény helyjegyre és pótjegyre nem érvényesíthető.

A VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága pedig arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a kijelölt autóbuszjáratokon kiegészítő jegyet is vásárolnia kell az utasoknak, és ennek költségét a díjtalan utazásra, illetve a kedvezményes utazásra jogosultaknak is meg kell fizetniük. Ez száz kilométer távolságig százötven forint.

A 65 év alatti nyugdíjasok is jogosultak kedvezményes utazásra. Mint megtudtuk, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság intézkedik az adott év április 1-jéig a 65. életévüket be nem töltött jogosultak részére az Ellátottak utazási utalványa elnevezésű közokirat kiküldéséről.

Évente egy alkalommal, februárban, az ellátásban részesülő jogosultak számára vonalkóddal ellátott, átvételi elismervényes postai küldemény formában küldik ki az okiratot. Ezek kézbesítését a Magyar Posta Zrt. végzi előre meghatározott időszakban, általában február végétől március közepéig. Azon személyek részére, akik az ezt követő időponttól válnak jogosulttá, az Ellátottak utazási utalványát tértivevényes küldeményként adják postára.

Egyes buszjáratokon a díjtalan, illetve kedvezményes utazásra jogosultaknak is kell kiegészítő jegyet váltaniuk
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az Ellátottak utazási utalványa a kiállítás évében, január 1-jétől a következő év március 31-éig érvényes, és tizenhat alkalommal ötvenszázalékos, két alkalommal pedig kilencven százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére jogosít. Két ötvenszázalékos mértékű kedvezmény egyidejű felhasználásával azonban egy kilencven százalékos kedvezmény is érvényesíthető.

Jegyváltáskor az utazási utalványt be kell mutatni, melyre feljegyzik az utazás megkezdésének helyét és idejét, illetve megjelölik az igénybe vett kedvezményt. Egy alkalomnak számít a kiindulási és célállomás közötti egyirányú (közvetlen vagy átszállásos) utazás akkor is, ha az több közlekedési eszközzel történik. Ez esetben az utazás megkezdését követő nap huszonnegyedik órájáig vehető igénybe a kedvezmény.

Az alábbi kritériumoknak megfelelve lehetünk jogosultak az utalványra

Ellátottak utazási utalványára jogosult:

  • a saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban (például öregségi nyugdíjban) részesülő személy
  • a hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátások) részesülő személy
  • az a rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki 2011. de­cember 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota harminc százalékos vagy kisebb mértékű
  • a rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülő személy
  • a külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban
  • a nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy
  • a gyám és a gyámolt személy, a gondnok és a gondnokolt személy
  • a gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában