galériával / videóval

2021.06.26. 19:57

Őseink aratási szokásainak jegyében telt az ünnep Jászapátin

A hagyománytisztelet, a közösségi élmény idén is sokakat csábított a Gazda-Farmra.

Illés Anita

Igazi kalászérlelő melegben rendezték meg szombaton a Jászsági Aratónapot és Birkafőző versenyt Jászapátin. A kézi aratás ugyan már a múlté, a nehéz, embert próbáló fizikai munkát felváltották a gépek, de a Jászságban nem ment feledésbe a hagyományos betakarítás. Őseink tiszteletére idén is felelevenítették a régi aratási szokásokat a népszerű közösségi eseményen, melyet kulturális, szórakoztató és gasztronómiai programokat színesítettek.

A pandémia után újra szabadon, együtt örülhettek egymásnak a helyi közösségek a jászsági aratóünnepen, Jászapátin. A hagyománytisztelet, a közösségi élmény idén is sokakat csábított a Gazda-Farmra, ahol már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás. Nem múlhat el aratónap birkafőző verseny nélkül, a csapatok ezúttal is finomabbnál finomabb pörköltet készítettek.

A torokszaggató házi pálinka és az arató reggeli elfogyasztása után népviseletbe öltözött asszonyok, dolgos férfiak és gyerekek párokba rendeződtek, majd útnak indultak a közeli gabonatáblába, ahol verseny keretében mutatták be a kézi aratás folyamatát. A nehéz, embert próbáló munka az időseknek időutazást jelentett gyermekkoruk világába.

– Minden évben szívesen részt veszek a rendezvényen. Parasztnak születtem, amire büszke vagyok. Tizenhárom évesen vittek a szüleim aratni, s most könnyes szemmel és nosztalgiával gondolok ezekre a régi időkre. Kiszakadtam ugyan a mezőgazdaságból, de soha nem felejtem el, hogy honnan jöttem – emlékezett vissza a jászfényszarui Ézsiás József.

– Annak pedig külön örülök, hogy sok gyermek, fiatal érdeklődéssel kíséri figyelemmel elődeink betakarítási szokásait – mutatott körbe a gabonatáblában, ahol éppen kisgyermekek, Ördög János Zoltán és Ördög Tamás Imre önfeledten mókázott.

Ebben az évben a Jászság településeiről tizenöt csapat mérte össze tudását. Miután Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány jelt adott, az aratók gondosan hozzáláttak a betakarításhoz. A férfiak kaszát fentek, a nőt markot szedtek, kévét kötöttek. Gondoskodtak a megfelelő energiapótlásról is, házi kenyeret, kolbászt, szalonnát, hagymát, pogácsát, vizet és tejet kínáltak az aratóknak. A jó hangulatról pedig jászsági házi pálinka és a hagyományőrzők nótázása gondoskodott.

Az aratás végeztével a program a Gazda-Farmon folytatódott. Ebéd előtt az ünnepi beszédek sorát a házigazda, Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg.

– A köszöntő nem szólhat másról, csak arról, hogy újra együtt vagyunk. Azért dolgozunk, hogy közös sikereink legyenek a gazdaságban, a családban és a politikában – mondta, majd mindenkinek megköszönte a részvételt, támogatást.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke hangsúlyozta, hogy a múltat nem feledhetjük, mert a jövő abban gyökerezik.

– A magyarságot, a magyar nyelvet és nemzetet a parasztság, a jobbágyság mentette meg a vészterhes időkben és ez ma is így van – állapította meg.

Farkas Ferenc jászapáti polgármestere szintén megköszönte a munkáját mindazoknak, akik a rendezvény sikeréért tettek. Mint mondta, évről évre igyekeznek bővíteni a rendezvényt, összekapcsolni a különböző programokat. Kiss János, a Jászapáti Gazdakör elnöke Somogyi Győző Jászapáti kötődésű festőművész, grafikus magyar huszárt ábrázoló festményének reprodukcióját ajándékozta Nagy István agrárminiszternek, aki a várható termésmennyiségről is szólt.

– Bizakodásra adnak okot a termésbecslési adatok. Az agrárkamara idei előrejelzése szerint az átlagoshoz közeli várható termésmennyiségeket jeleznek azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok. A termésbecslés őszi búzánál 5 millió tonnát alulról megközelítő mennyiséget jelez. Őszi árpánál 1,38 millió tonnás, valamint repcénél 776 ezer tonnás termést prognosztizál – jelentette ki Nagy István.

Szólt arról is, hogy a Jászsági Aratóünnep példaként áll előttünk, amely hagyománytiszteletből, eleink iránti hűségből fakad. – De évről évre képes új oldaláról megmutatni egy összetartó, erős közösséget. Bár a több évszázados helyi tradíciók adják a keretét, mégis újra építi, erősíti és kifejezi a magyar gazdatársadalom együvé tartozását – mondta az agrárminiszter.

Az eseményen dr. Rusvai Miklós virológus, Jászapáti szülötte kiemelte, hogy a hazai járványügyi helyzet világviszonylatban is jónak számít, a nyár a tavalyihoz hasonlóan telhet. Mint mondta, a legnehezebb időszakon már túl vagyunk.

A köszöntők után Ivancsó István plébános áldást adott az ebédhez. A jó étkekhez Fehér Endre és népi zenekara húzta a nótát. Délután néptánc műsor, díjlovas és fogathatjó bemutató, interaktív gyerekműsor, az Apostol együttes szórakoztatta a közönséget. Az est sztárvendégeként Charlie adott fergeteges koncertet.

Az aratóverseny helyezései:

1. Jászalsószentgyörgy

2. Jászkisér

3. Jászszentandrás

 

A birkafőző verseny helyezései:

1. Jászapáti 7-es csapata

2. Jászivány

3. Jászladány

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában