munkaerő

2021.06.04. 13:55

Szakemberhiány is sújtja az újranyitó éttermeket Jászberényben

A koronavírus-járvány nagy gondokat okozott a vendéglátóiparban. Nem csak a lezárás időszaka volt nehéz, hanem az újraindulás is, vélekednek az általunk megkérdezett jászberényi szakemberek. Az egyik legnagyobb kihívás jelenleg, hogy hiányzik a jól képzett munkaerő. Az elmúlt egy évben ugyanis sokan elhagyták a pályát. Kérdéses, hogy visszatérnek-e...

Illés Anita

Az újranyitást követően egyre többen térnek be a jászberényi Pótkerék Csárdába, hogy fogyasszanak kedvenc ételeikből. Képünkön Petró Henrietta felszolgáló éppen két vendégnek hozza ki az ebédjét

Fotó: Pesti József

Hosszú kényszerszünet után az óvintézkedéseket betartva, ismét élettel telhetnek meg a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei.

Védettségi igazolvánnyal már a belső terekben is fogadhatnak vendégeket. Az újranyitás öröme azonban nem felhőtlen, hiszen a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozásoknak számos kihívással szembe kell nézniük.

– Az elmúlt fél év sokkal mélyebb sebeket ejtett a vendéglátásban, mint az első lezárás tavaly tavasszal. Nemcsak anyagilag volt fájó, hanem a szakemberek közül sokan pályaelhagyásra kényszerültek. Más szakmában, elsősorban az építőiparban helyezkedtek el – mutatott rá a nehézségekre Szántai Attila, a jászberényi Aranysas Étterem és Rendezvényház ügyvezetője. Hozzátette: a nyitással együtt nem tértek vissza a dolgozók a vendéglátásba. Félnek, bizonytalannak érzik a helyzetet, mert nem tudják, hogy hosszú távon mi várható. Emiatt sokan végleg elhagyják a pályát.

– A vendéglátósok a megmaradt szakemberekért harcolnak, így mesterségesen megnőttek a bérek. Ez növeli a vállalkozások költségeit, amit ki kellene termelni.

– Ez nem könnyű, hiszen azt látjuk, hogy az emberek jelentős része az elmúlt időszakban elszokott a vendéglátóhelyektől. Új szokások rögződtek be, ami például abban nyilvánul meg, hogy kevésbé mennek étterembe, inkább házhoz rendelik az ételt vagy otthon sütnek, főznek. Tehát összességében azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a lezárás volt nehéz, hanem az újraindulás is. Szerencsés helyzetben vagyok, mert minden dolgozót meg tudtam tartani, ám ahogy vége lett ennek az időszaknak, három szakácsom felállt és azt mondták, a Balatonra mennek dolgozni…Nem egyszerű jól képzett, elhivatott, minőségi munkaerőt találni – vélekedett Szántai Attila.

A Szikra Galéria étterem, kávézó és rendezvényház még nem nyitott ki. Jelenleg kivárnak és próbálják újra megtalálni a jó szakembereket. Az étterem tulajdonosa, Szikra István megerősítette az ágazatot sújtó gondokat. Egy ideig meg tudták tartani a dolgozókat, de a bevételkiesés és bizonytalanság miatt többen pályaelhagyásra kényszerültek. Kérdéses, hogy visszatérnek-e hivatásukhoz – tette hozzá.

– Nehéz hónapok jönnek a vendéglátásban – állapította meg megkeresésünkre Bobák József,

a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke. Nemrégiben egy országos online fórumon egyeztettek a szektor helyzetéről. Ennek alapján elmondható, hogy az ágazatot érintő problémákra vonatkozóan az országos helyzetkép jellemző a Jászságra is.

Az újranyitást követően egyre többen térnek be a jászberényi Pótkerék Csárdába, hogy fogyasszanak kedvenc ételeikből. Képünkön Petró Henrietta felszolgáló éppen két vendégnek hozza ki az ebédjét
Fotó: Pesti József

– Az újraindulást nagyon megnehezíti a munkaerőhiány. Jelentős a Balaton és a turisztikailag meghatározó helyek elszívó hatása. Ez a folyamat még súlyosabban érinti majd a szektort, amikor a szakemberek visszamennek Ausztriába és Olaszországba dolgozni. A kényszerhelyzetben a szakácsok és pincérek egy jelentős része meglátta, hogy a vendéglátáson kívül is van élet, így főként az építőiparban és a gyárakban helyezkedtek el. A munkaerőpiacon tapasztalható kereslet felfelé nyomja a béreket, ami az alapanyagok árának emelkedésével együtt tovább drágíthatja a szolgáltatást. Ezt nehéz kigazdálkodni, hiszen a bevétel még alulmarad a járványt megelőző időszakhoz képest – mondta Bobák József.

Fokozatosan térnek vissza a vendégek

A Pótkerék Csárdában az ételt elvitelre és kiszállítással is lehet rendelni, de a korlátozások feloldásával a helyben fogyasztásra is újra van lehetőség. Sass Ádám tulajdonos elmondta, az elmúlt időszakban megtartották azt a létszámot, amire szükségük volt az üzemeltetéshez. Ez valószínűleg a kiszállításnak köszönhető, amivel régóta foglalkoznak. Hátrányosan érintette viszont a vállalkozást, hogy hónapokig nem tarthattak rendezvényeket, koncerteket, és helyben fogyasztásra sem volt lehetőség. Ez jelentős bevételkiesést eredményezett.

– A járványhelyzet átrendezte a fogyasztási szokásokat. Azt tapasztaljuk, hogy a vendégek csak fokozatosan térnek vissza – emelte ki Sass Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában