Embert próbáló időszak

2021.06.11. 18:00

Szorosan összedolgozva fékezték meg a járványt Tiszaszentimrén

Az egészségügy mellett a szociális ellátórendszert, például az idősotthonokat is próbára tette a koronavírus-járvány. Ez alól a helyi református egyházközség fenntartásában működő Tiszaszentimre Református Szociális Szolgáltató Központ Idősek Otthona sem volt kivétel, melynek bentlakói a látogatási tilalom következtében hónapokig nélkülözték a családtagjaikkal való személyes találkozást.

Ujvári László

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az első hullám sem az otthon lakói, sem a dolgozók körében nem okozott megbetegedést, így a legfőbb feladat a vírus helyi megjelenésének megelőzése, valamint a felkészülés volt.

– A járvány második hulláma már intézményünket is elérte, annak ellenére, hogy jóval a központi általános tesztelés előtt saját költségen vásároltunk gyorsteszteket – idézte fel Kalmárné Nagy Erzsébet.

– Az idősotthon megszokott élete teljesen felborult, rendkívül szigorú korlátozó intézkedések bevezetésére került sor, emellett súlyos anyagi terhet rótt az intézményre az előírt személyi és tárgyi feltételek biztosítása – fűzte hozzá a központ szakmai igazgatója.

– Ezek közé tartozott a falra szerelhető szenzoros kézfertőtlenítő készülékek, szájmaszkok, gumikesztyűk, fertőtlenítőszerek, takarító- és mosószerek beszerzése, a sürgősségi gyógyszerkészlet felülvizsgálata, a dolgozók megfelelő felkészítése, oktatása, valamint az izolációs szobák kialakítása – sorolta.

Az előírásoknak megfelelően jó időre látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat, felvételi zárlatot, illetve csomagfogadási korlátozást vezettek be az otthonban. Utólag kijelenthető, hogy eredményesen kezelték a járványhelyzetet. Ugyanakkor a vezetőséget, a munkatársakat és a bentlakókat megterhelte ez az időszak. A lakóknak egyéni beszélgetésekkel, foglalkozásokkal igyekeztek biztosítani a szabadidő minőségi eltöltését, emellett segítettek abban is, hogy telefonon vagy az interneten keresztül tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal.

– A járványhelyzet kezelése csak a lakók, a hozzátartozók, a munkatársak és a fenntartó szoros együttműködésével lehetett sikeres. Lakóink egészségének, életének megóvása volt a fő célunk, ezért a meghozott intézkedéseket mindenki igyekezett elfogadni és betartani – vont mérleget Kalmárné Nagy Erzsébet.

– Hálásak vagyunk Istennek, hogy ezen az embert próbáló időszakon átsegített bennünket, és reméljük, időseink hamarosan a korábban megszokott körülmények között tölthetik a mindennapjaikat – adott hangot reményének.

A Tiszaszentimre Református Szociális Szolgáltató Központ jelenleg három településen, hat telephelyen működik. A szociális alapszolgáltatások közül étkeztetést, házi segítségnyújtást, idősek nappali ellátását, támogató szolgáltatást, továbbá család- és gyermekjóléti szolgáltatást végez, a szakosított ellátások közül pedig egy ötvenfős idősotthont működtet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában