Galériával

2021.07.20. 17:28

A művészeten keresztül érzékenyítik a fiatalokat Jászberényben

Multifunkcionális közösségi teret alakítottak ki nemrégiben az egykori Jász Látogatóközpont épületében, ahol színes programok várják a fiatalokat. A szabadidő hasznos eltöltésén túl az összejövetelek célja a közösségfejlesztés és a lokálpatriotizmus erősítése is.

Illés Anita

Sérült és egészséges fiatalok közösen alkottak a táborban, ahol jobban megismerték egymás értékeit. Az elkészült képek a közösségi színtér falait díszítik

Fotó: Pesti József

A jászberényi önkormányzat pályázati forrásból újította fel a Jász Látogatóközpontot, ami immár új funkciót tölt be. Multifunkcionális közösségi térként működik, ahol különböző programokkal és szolgáltatásokkal nemcsak a fiatalokat várják, hanem szüleiket is. Ottjártunkkor épp az „Ecset és Híd” projekt keretében sérült és egészséges fiatalok közös alkotómunkájába pillanthattunk be.

– A fiatalok által kezdeményezett szolidaritási pályázat a társadalmi integráció előmozdítására a képzőművészetet hívja segítségül – kezdte Hamar Kata, a Humán szolgáltatások fejlesztése a jászberényi kistérségben projekt szakmai vezetője.

Sérült és egészséges fiatalok közösen alkottak a táborban, ahol jobban megismerték egymás értékeit. Az elkészült képek a közösségi színtér falait díszítik
Fotó: Pesti József

Elmondta: a Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola sérült tanulóit vonták be a programba. Lehetőséget biztosítanak a sérült és egészséges fiatalok találkozására, a közös alkotómunka során pedig jobban megismerhetik egymást. Az elkészült képek már a termek falait díszítik. A fiatalok alakítják, formálják a teret, hogy minél jobban magukénak érezzék.

– Elindult a „Kapd el a fonalat!” foglalkozás is, mely utat nyit a sérült fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedéséhez, hiszen fontos, hogy ők is megtalálják helyüket a társadalomban. Ennek lényege, hogy hagyományos kézműves mesterségesek alapjainak elsajátításán keresztül felismerjék saját értékteremtő képességeiket – részletezte a szakember, aki bemutatta az épületet és annak tágas udvarát.

Véleménye szerint a mai világban nagyon fontos a nonformális tanulási színterek biztosítása a diákok számára. Erre alkalmas az új közösségi ház, ahol többek között a tanulók szociális, állampolgári és digitális kompetenciáit, kreativitását, kommunikációs és együttműködési készségeit fejlesztik. Ezek a későbbi munkavállalás szempontjából szintén fontosak.

Megtudtuk azt is, hogy nyáron ingyenes emelt szintű angol és középfokú nyelvvizsgára való felkészítést indítanak. A piros-fekete ülőgarnitúrával berendezett teremben helyet kapnak az e-sport rajongói, van Xbox és Playstation. Ezenfelül számos szabadidős tevékenységre – például társasjátékra, karaokepartira, közös filmnézésre, kültéri játékra, főzésre és nyársalásra – is van lehetőség. A szülőknek álláskeresési klubot, a végzős diákoknak pályaválasztási tanácsadást szerveznek. A sérült gyermekek szüleit pedig gyógypedagógus szakember segíti.

Az önkéntességet is tanulni kell

Hamar Kata elmondta: a táborokba ötvenórás közösségi szolgálatos diákokat is fogadtak. Szeretnék tovább erősíteni az önkormányzat és az oktatási intézmények együttműködését.

– A közösségi szolgálat az önkéntesség előszobája, amit ugyanúgy tanulni kell, mint a társadalmi szolidaritást. Ennek során fejlődik a fiatalok szociális és kommunikációs készsége, megismerik önmagukat és társaikat. Ezek a készségek később a munkavállalás szempontjából is nélkülözhetetlenek. Újdonságként bevezettük, hogy Youthpass-bizonyítványt állítunk ki a fiataloknak, melyek a kulcskompetenciák fejlődését igazolják – avatott be a részletekbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában