Törökszentmiklós

2021.07.02. 13:55

Beindult az élet, készülnek az „Ezerjó” néptáncosai is

Táncházakkal,bemutatókkal, koncertekkel várja az érdeklődőket nyáron az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes. A felújított Lukács Mozgóban a járvány lecsengése miatt már készülhetnek a fellépésekre is, köztük egy nagyszabású gálaestre is, ahol közel háromszáz táncos eleveníti majd meg Törökszentmiklós háromszáz évét. A pandémia az együttest sem kímélte, az egyesület bevétele a fellépések hiányában alaposan megcsappant.

Molnár-Révész Erika

Egy novemberi minősítő bemutatóra készül az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes, ennek próbáját bárki megnézhette a minap a Lukács Mozgó színpadán. Emellett számos más programmal is kedveskednének ezen a nyáron a közönségnek

Forrás: Beküldött fotó

Hosszú szünet után újraindulhatott a közösségi élet, így a próbák is az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes csoportjaiban. Ennek örömére hétvégén nyilvános próbát tartottak bázisukon, az egykori Lukács Mozgó kültéri színpadán, de számos más programmal is várják még nyáron az érdeklődőket.

– Nagyon sok programunk elmaradt, melyeket nagyrészt a Csoóri Sándor Alapból tudtunk volna finanszírozni, ezeket szeretnénk most pótolni. Főként táncházakról van szó, illetve az önkormányzathoz is nyújtottunk be pályázatot, „Ezerjó” nyári esték címmel. Rendezünk egy akusztikus estet augusztus végén, illetve július végén egy retro táncestet szerveznénk, hogy ne mindig csak a néptáncé legyen a főszerep.

– Ide mindenkit szeretettel várunk, hiszen hitvallásunk, hogy a zene és a tánc összehozza az embereket.

– Ezt a meggyőződést szolgálva alakítottuk ki – önkéntesek közreműködésével – az „Ezerjó” FolKert rendezvényhelyszínt, a Lukács Mozgó udvarán, ahol alkalmi szabadtéri programjainkkal szeretnénk a kultúra, a zene-, a tánc-, és a népművészet iránt fogékony helyi lakosoknak lehetőséget biztosítani a kulturált kikapcsolódásra – tájékoztatta hírportálunkat Szilágyi Erik, az „Ezerjó” Művészeti Egyesület elnöke, a néptáncegyüttes vezetője.

Az együttes hosszútávú tervei közt szerepel egy nagyszabású táncjáték is, melyet már idén augusztusban bemutattak volna.

– A pandémiás helyzet miatt sajnos idén nem tudtuk megszervezni az augusztus hetedikére tervezett Törökszentmiklós 300 Táncjátékot, a Törökszentmiklós 300 emlékévhez kapcsolódva. Ez egy nagyszabású gálaest lesz, mely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Ennek során közel háromszáz táncos, helyi népzenészek és a zeneiskola kórusának segítségével az 1700-as évektől egészen 2020-ig mutatja be a város történelmi eseményeit. Mivel a járvány miatt nem tudtuk megszervezni, át kellett tennünk jövő év augusztusára – mondta a néptáncegyüttes vezetője.

Egy novemberi minősítő bemutatóra készül az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes, ennek próbáját bárki megnézhette a minap a Lukács Mozgó színpadán. Emellett számos más programmal is kedveskednének ezen a nyáron a közönségnek
Fotó: Beküldött fotó

A 2013-ban alakult tánccsoport időközben újraszerveződött, hiszen az egykori gyermeknövendékek mára felnőttek. A harminckét fős felnőtt csoport mellett, egy harmincnégy fős ifjúsági csoport alakult. Az együttes utánpótlással együtt így már száznegyven táncosból áll.

Komoly anyagi kárt okozott a járvány, segítségre van szükség

A koronavírus-járvány miatt az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes számos olyan fellépése, rendezvénye, például az. „Ezerjó“ Folklór Fesztivál is elmaradt, melyeknek bevétele nélkülözhetetlen lett volna az egyesület működéshez.

– Mindezek miatt augusztusban, szeptemberben és októberben jótékonysági gálákat szeretnénk szervezni, melyeket eddig nem tehettük meg a pandémia miatt – mondta Szilágyi Erik, az „Ezerjó” Művészeti Egyesület elnöke.

Bár a programok megtartására van pályázati lehetőség, de a székház rezsiköltségire vagyis például a fűtésre, világításra illetve bérköltségekre, továbbá az eszközvásárlásokra nincs, ezért van szüksége az együttesnek a segítségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában