Galériával és videóval

2021.07.25. 06:58

Csaknem öt évtizedes múltra tekint vissza a Jászsági Randevú

Szombaton nyitotta meg kapuit a Jászsági Randevú nevű kétnapos kulturális és művészeti rendezvény, amelyet Jászapáti híres szülötte, Mihály Béla keramikus és látványtervező indított útjára. Mihály Béla, – akit országszerte „virágembernek” vagy a „virágok költőjének” neveztek – negyvennyolc évvel ezelőtt rendezte meg az első Jászsági Randevút.

Hartai Gergely

A település sportpályáján rendezett esemény szombati megnyitóján a város polgármestere arról beszélt, idén a 31. kulturális ünnepet nyithatták meg. Farkas Ferenc kifejtette, a műsorral valamennyi korosztálynak kedvezni akartak az óvodásoktól az örökifjakig.

– Lesznek gyermekprogramok, zenés mesejáték, gyermekfoglalkoztató, folyamatosak a könnyűzenei események. Igyekszünk méltók lenni Mihály Béla művészi örökségéhez, és reméljük, mindez a mostani rendezvényen is meglátszik majd – fogalmazott a városvezető.

– Az aratás végeztével rendre megállunk, összejövünk és ünnepelünk egy kicsit. Közel öt évtizeddel ezelőtt a Jászsági Randevú megálmodója és megvalósítója az Operettszínház díszlettervezője volt – vette át a szót a Jászság országgyűlési képviselője.

Pócs János hozzátette, Mihály Béla annak idején úgy gondolta, hogy ha szülővárosának lakói nem jutnak el a színházba, akkor ő hozza el az operettvilág ismert művészeit.

Így például Honthy Hannát, aki akkoriban gyönyörű lovashintón érkezett a színpad elé.

A rendezvény díszvendégeként az emberi erőforrások miniszterét köszöntötték a pódiumon. Prof. dr. Kásler Miklós beszédében a magyar kultúra sokszínűségét hangsúlyozta.

– Ha végiggondoljuk, hogy mi tesz egy nemzetet nemzetté, egy közösséget közösséggé, egy családot családdá, akkor úgy gondolom, történelmünk mindezeket kiválóan érzékelteti. Magyarországon nem az volt a jellemző, hogy a különböző eredet elválasztotta az itt élő népeket, inkább egymást kiegészítették, egymásból táplálkoztak. Így jött létre a sok gyökérből egy egyedi, semmihez nem hasonlítható kultúra – osztotta meg gondolatait.

Majd kiemelte, hazánk történelmének vérzivataros évszázadaiban a közösségnek ez a tudata tartotta össze a nemzetet.

– Tiszta szívből kívánom, hogy őrizzék meg hagyományaikat, családjaikat, jászságukat, magyarságukat, és emberségüket – zárta köszöntő szavait a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában