JÁSZKUNSÁG

2021.07.09. 11:25

Kétszázszoros véradók is segítik a betegek gyógyulását

Közel egy hónapja már, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat bevezette az Önkéntes véradó kártyát. Ennek köszönhetően számtalan üzletben és szolgáltatónál vásárolhatnak kedvezményekkel azok, akik előtte véradásra nyújtották a karjukat. 

P. Pusztai Nóra

Szerdán Spolmin József is vért adott a megyeszékhelyen

Fotó: Kiss János

A nyári szabadságolások miatt a jelenlegi időszak hagyományosan is nehezebbnek számít toborzás szempontjából. A betegségek, a balesetek és az egészségügyi ellátás azonban nem mennek szabadságra. A kórházak folyamatosan igénylik a vérkészítményeket, ezért ilyenkor talán még fontosabb, hogy segítsen, aki tud.

Eddig leginkább kitűzővel és emléklappal ismerték el a véradókat. Június 14-én tartották a véradók napját, amikor az Országos Vérellátó Szolgálat bevezette az önkéntes véradó kártyát.

Szerdán Spolmin József is vért adott a megyeszékhelyen
Fotó: Kiss János

– A soron következő véradás alkalmával először a hozzájárulási nyilatkozatot kell kitölteni, ami egyben a kártyaigénylő dokumentum, az e-mail ez alapján érkezik meg. Ennek segítségével azonosíthatják és hitelesíthetik magukat a jogosultak – részletezte a folyamatot az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs osztálya.

– Az OVSZ informatikai rendszerében egészségügyi adatokat is tárolunk, amelyek védelme kizárja, hogy a kidolgozott applikációval összeköttetésben legyen, így azt külön rendszer kezeli – derült ki a tájékoztatásból.

A véradók a kártyákkal több mint ezer kiskereskedőnél, valamint helyi szolgáltatónál vásárolhatnak kedvezményesen fél éven keresztül.

A rendszeres véradók, akik már Pelikán-díjat kaptak, szintén a legközelebbi véradásuk alkalmával a megfelelő fokozatú bronz-, ezüst-, arany-, valamint gyémántkártyát kapnak, amellyel több száz prémiumszolgáltatónál megemelt alapkedvezményben részesülhetnek.

– Rendkívül kiterjedt a paletta, az elfogadóhelyek listája az applikációban is megtekinthető – emelték ki.

Az újabb véradást követően a kártya érvényességi ideje meghosszabbodik. A tapasztalatok szerint a véradók örömmel fogadták a kezdeményezést, és élnek is az igénylés lehetőségével.

Díjakkal is elismerik a kiemelkedő aktivitást

– Már a tizedik alkalomtól kitűzőt kapnak véradóink, amely tízesével nő egészen százig. Efelett a kimagasló aktivitásért bronz, ezüst, arany és gyémánt Pelikán-díjban részesülnek. A Magyar Vöröskereszt több kategóriában ismeri el a résztvevőket – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs osztálya.

Jász-Nagykun-Szolnok megye lakosaiként regisztrált véradók közül többen rendelkeznek már száz feletti véradással, de négyen több mint kétszáz alkalommal segítették már ilyen módon a betegek gyógyítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában