Jászkunság

2021.07.30. 13:55

Lehetőleg ne várjunk őszig a kéménysepréssel

2018 óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni.

Czakó Nóra

Ajánlott a fűtési szezonon kívül hívni a kéményseprőket

Forrás: MW

Fotó: Muzslay Péter

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket. Ne várjunk őszig, foglaljunk időpontot minél hamarabb.

A kéményseprők ugyanis a fűtési szezonon kívüli is elérhetőek, így ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes kéményellenőrzést. Ebben az időszakban gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő is rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására – hívta fel rá a figyelmet Németh Ádám.

Ajánlott a fűtési szezonon kívül hívni a kéményseprőket
Fotó: MW

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette: 2018. január 1-je óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és amennyiben szükséges, a tisztítás is ingyenes.

Mint megtudtuk: lakóhelytől függ, hogy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva, irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, akkor a 1818-as telefonszámon foglalhat időpontot. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell leütni. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Németh Ádám hangsúlyozta: minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén már 684 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában