galériával és videókkal

2021.07.22. 16:38

Megelőzésére ösztönözte a helybélieket dr. Müller Cecília Tiszaburán

A “Helybe visszük a szűrővizsgálatokat program” 2019 óta a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésében valósul meg, az idei évben már 19 településen végeztek vizsgálatokat, ahol július 22-ig közel 1500 fő szűrési analízisét végezték el.

Köllő Judit

Tiszaburán kitelepült szűrővizsgálatokat tartottak és ezzel egybekötötten sajtótájéoztatót tartottak.

Fotó: Nagy Balázs

A megelőzést csütörtökön Tiszaburán folytatták, ahol sajtótájékoztatót tartott dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, dr. Berkó Attila kormánymegbízott, dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet igazgatója és Farkas László, Tiszabura polgármestere.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kihangsúlyozta: Daganatos betegségek miatt 1430 fő hunyt el Jász-Nagykun Szolnok megyében, összehasonlításként Tiszabura lakossága 3200 fő, mindez olyan, mintha a település a felét elvesztette volna.

– Mindez azokról a polgárokról szól, akik nehezebben érik el a szolgáltatásokat – tette hozzá az országos tisztifőorvos. – Ennek okán szeretnénk elérhetővé tenni, valamint esélyegyenlőséget biztosítani mindenki számára. Világszerte évente 10 millióan halnak meg ebben a betegségben, mindez egy magyarországnyi lakosság. Hazánkban ezek a számok 33 ezer embert érintenek, ha jobban belegondolunk ez egy kisebb település, ebből az adatból Jász-Nagykun Szolnok megyében körülbelül 1500 főt érint a betegség. Éppen ezért úgy gondolom, hogy Önök tehetik a legtöbbet az egészségükért, hiszen a megelőzés a legfontosabb.

A felzárkózó települések hosszútávú programjában a “Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” projekt a kis létszámú, valamint a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférhető településeken teszi elérhetővé a vizsgálatokat. Dr. Berkó Attila, kormánymegbízott szerint a program nem jöhetett volna létre a helybéliek összetartása és Farkas László polgármester szorgalma nélkül.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezalatt a két nap alatt ilyen sikeressé vált ez a program – mondta dr. Berkó Attila, kormánymegbízott – A szerdai napon egy helybéli férfinak az életét, – aki lábon hordta a szívinfarktust – sikerült megmenteni a szűrővizsgálatok által, így vélhetően, ma-holnap a műtéten is túl fog esni.

A helyszínen négy szűrőbusz volt jelen, melyek közül kettő általános felmérést, egy-egy pedig stroke prevenciót és nőgyógyászati szűrést végezett. Illetve az 50-70 év feletti közötti rizikócsoportba tartozó férfiak a helyszínen átvették vastagbélszűrési egészség csomagjukat is. Az idei évben három új szűrés típussal egészült ki a program; csontsűrűségméréssel, légzésfunkció vizsgálattal és szájüregi szűréssel.

– Nagy jelentősége ennek a programnak az, hogy egészségeseknek gondolt embereket vizsgálnak, akik lehet, hogy már betegek – egészítette ki dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet igazgatója. – A program másik jelentősége számomra az, hogy az általam vezetett intézmény és én részt vehetünk ebben a projektben, ugyanakkor nagyon szép feladatnak gondolom, hogy a kollégáim valami olyan nagyszerű dolgot csinálhatnak, amit Budapest közepén nehezen megvalósítható a helyhiány miatt.

Farkas László kihangúlyozta: A tiszaburai lakosok számára hatalmas lehetőség a kihelyezetett szűrőbuszok használata, hiszen több kilométert kell utazniuk a vizsgálatokért.

– Nagy örömömre szolgál, hogy ezzel a négy csodálatos szűrőbusszal és ilyen segítőkész emberekkel vagyunk körülvéve – hangsúlyozta Farkas László, polgármester. – Az Országos Roma Önkormányzat elnök helyetteseként volt lehetőségem Tiszaburát is beszervezni a programba. Ennek a programnak nagy jelentősége van, ugyanis számos vizsgálatok közül, a nőgyógyászati vizsgálatokra is több mint 60 kilométer távolságra van lehetősége az itteni lakosoknak.

Idén a “Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programhoz csatlakozott az Országos Roma Önkormányzat is, így a segítségükkel Tiszaburát követően, további 10 településre látogatnak el. A program elkezdése óta közel 5100 fő vizsgálata történt meg és a résztvevők több mint 40 százalékánál mutattak ki a szűrések valamilyen elváltozást. Így ebben az évben 14 megyében 62 településre összesen 80 szűrési napon látogatnak el a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai.

Hatalmas segítséget jelent a helybéliek számára

– Nagyon nagy lehetőség ez számunkra, hiszen rengeteget kellene utaznunk az ilyen fajta vizsgálatokért – mesélte Túró Gusztávné Piroska. – Nem kell elmennünk sehová, minden itt van helyben és meg is tudjuk az eredményeket, ez nagy öröm mindenki számára, hiszen az egészségünk a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában