Galériával

2021.07.24. 21:52

Megyei búzagyűjtő napot rendeztek Karcagon

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepségét tartották július 24-én, szombaton Karcagon.

Daróczi Erzsébet

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány által szervezett rendezvényhez kapcsolódó adománygyűjtés a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásával valósult meg. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről is ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, amiből liszt készül, ezt pedig a határainkon innen és túl működő gyermek-és családsegítő szervezetek részére adják át.

Mint azt Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, a jótékonysági mozgalom 2011-ben indult, társadalmi bázisa évről-évre szélesebb, a felajánlók száma folyamatosan növekszik. 2014-ben hagyományteremtő céllal szervezte meg Jász-Nagykun-Szolnok megye a Magyarok Kenyere Program keretében a megyei búzagyűjtő naphoz kötődő ünnepélyt. Első évben Kenderes, majd Jászapáti, Kunszentmárton, Kisújszállás, Abádszalók, Szolnok és Törökszentmiklós adott otthont a megyei ünnepségeknek.

Idén Karcag és Mezőtúr a program házigazdája.

– A gazdák hétfőtől csütörtökig (július 26-29.) hat gyűjtőponton: Karcagon, Mezőtúron, Tiszaföldváron, Szolnokon, Jásztelken és Tiszaigaron adhatják le adományaikat, amely az előző évek tapasztalatai alapján idén is az országosan felajánlott mennyiség többszöröse lesz – mondta az elnök.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szerint a program a magyarok összefogását tükrözi és lélekemelő, ahogy megmozdulnak a gazdák és felsorakoznak adományaikkal Böjte Csaba árvái és a magyar rászorulók mögé. Mint elhangzott, augusztus 6-án Ópusztaszeren lesz a búzaösszeöntés, ahová a világ minden tájáról érkeznek majd delegációk.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, földügyi kormánybiztos arról is beszélt, hogy a program indulásának évében mintegy 10 tonna búzát gyűjtöttek, s tavaly már minden eddiginél több adomány érkezett a magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel mintegy százezer rászoruló részére.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is azt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere program ébren tartja azt a gondolatot, amely a búzához kötődik, hiszen a megszentelt kenyér minden esetben az életet jelenti. A nemzeti összefogás nagyszerű példáját biztosítja a program, különösen igaz ez megyénkben és Karcagon, ahol a gazdák összefogása, hozzáértése garantálja azt, hogy továbbra is ott legyünk a magyar búzatermelés élén.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elismeréssel szólt a programról, mely idén is bizonyára megmozgatja a gazdákat megyénkben. Az augusztus 20-án az új lisztadományból készült új kenyér pedig jelképesen lezárja az aratást, amely ebben az évben a szélsőséges időjárás miatt nem volt könnyű éve a gazdáknak.

Szendrey Gitta színművész Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét szavalta el, majd Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész műsorát hallgatták meg a jelenlévők.

Szilágyi László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének alelnöke, a program Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagykövete arra kérte a gazdákat, jövő héten tegyék meg felajánlásaikat a gyűjtőpontokon.

Szepesi Tibor polgármester megköszönte a szervezőknek, hogy Karcag adhatott otthont a szombati rendezvénynek, ezzel is elismerve, hogy az itt élő gazdák az elmúlt években rekord mennyiségű búzaadományt ajánlottak fel a rászorulóknak.

A megyei búzagyűjtést szimbolikusan a fogatok jelképezik.

A megyei gazdálkodók élen járnak a búzagyűjtésben, az elmúlt években mindig 100 tonna feletti búzafelajánlás érkezik. Most ez jelképesen zsákokba fogatokra tették, amelyet Nt. Koncz Tibor esperes és Koltaváry Attila plébános megáldott és megszentelt, majd megyénk kilenc járásának, valamint Karcag testvérvárosainak képviselői egy kis zsák búzát a színpad előtt elhelyezett ászokba összeöntöttek, amit aztán a jászberényi Szatmári Malom Kft. két molnárja, Kecső Ferenc és Törzsök János látványőrléssel megőrölt.

Ezt követően a Magyarok Kenyere Program megyei megvalósulásának segítéséért Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját a nap díszvendégeitől Csipes Róbert, Németh Zoltán, Bede Ferenc, Réti József, Berki László vehette át. A Karcag város által megítélt díjakat pedig Bene Péter, Magda Attila, Bíró Sándor, Kun József, Takács Sándor, Dániel Csaba, Gencsi Gábor kapták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöksége a program keretében rajzversenyt hirdetett általános iskolák alsó, illetve felső tagozatos tanulói, valamint középiskolás tanulók részére „Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél” címen – az életet adó őszi búza termesztése, kenyérkészítés, kenyérsütés témakörében. A rajzverseny győzteseinek járó oklevelet és nyereményt Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, Szepesi Tibor polgármester és Kiss Róbert, a NAK megyei igazgatója adta át.

A program egyik jelképét, a búzafonatot Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke és Magda Attila megyei főfalugazdász adta át a vendégeknek.

Az ünnepség a Sáray Band operett és musical műsorával, majd Kasza Tibor koncertjével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában