Támogatás

2021.07.31. 06:58

Megyénk települései is kompenzációt kapnak a kieső bevételek miatt

Mintegy huszonhárommilliárd forintot kapott harminckét, huszonötezernél több lakossal rendelkező város a helyi iparűzésiadó-bevételek kiesése miatt, de a napokban már az ennél kisebb településekhez is megérkeztek a kiegészítések. A támogatás másik felét az ősszel utalják az önkormányzatoknak.

Munkatársainktól

Őszi fények lenyűgöző játéka.Képeink a november ámulatba ejtő árnyalataiból nyújtanak ízelítőt.

Fotó: Mészáros János

Mintegy huszonhárommilliárd forintot kapott harminckét, huszonötezernél több lakossal rendelkező város a helyi iparűzésiadó-bevételek kiesése miatt, de a napokban már az ennél kisebb településekhez is megérkeztek a kiegészítések. A támogatás másik felét az ősszel utalják az önkormányzatoknak.

A megyeszékhely például több mint nyolcszázmillió forint pénzügyi támogatást kapott ezen a jogcímen, ugyanis a kormány a huszonötezer fő feletti települési önkormányzatoknak vissza nem térítendő költségvetési támogatást biztosított a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése céljából. Szolnok működési célú támogatásban részesült, melyet többek között a feladatalapú támogatással le nem fedett kiadásokra, illetve a közösségi közlekedés kiadásainak finanszírozása fordítja.

– A megyeszékhely tavalyi iparűzésiadó-bevétele négymilliárd-hétszázmillió forint volt. Idén a tervezett iparűzésiadó-bevétel hárommilliárd-ötszázmillió forint, ami egymilliárd-kétszázmillió forinttal kevesebb a tavalyihoz képest. Ennek a gazdasági visszaesés önkormányzati adóbevételre gyakorolt hatása az oka – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Abonyba is megérkezett a támogatás első fele, a többit ősszel utalják az önkormányzat számlájára.

A koronavírus-járvány lecsengése utáni első ülésen Földi László országgyűlési képviselő számolt be arról, hogy a dél-pesti város önkormányzata a közeljövőben összesen hetvenhatmillió forintot kap két egyenlő részletben a helyi iparűzési adó kompenzálásaként – tájékoztatta hírportálunkat a város sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika elmondta, a helyi kisvállalkozások kérhették a járványügyi helyzet miatt a helyi iparűzési adójuk mérséklését, és ezzel a lehetőséggel sokan éltek. Abony esetében ez összesen több mint hetvenhatmillió forintot jelent.

A huszonháromezer lakosú Törökszentmiklós eddig több mint hatvanmillió forint állami kompenzációt kapott.

– Mivel a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról szóló kormányrendelet az idei költségvetésünk tervezésének időszakában hatályba lépett, ezért sem bevételkiesésről, sem többletbevételről nem beszélhetünk, ugyanis a rendelet értelmében teljes adóbevétellel terveztünk. A költségvetésünk kiadási oldalán sem különül el az az összeg, amit a fenti kormányrendelet alapján érkező kompenzációból valósítunk meg idén. A szóban forgó kormányrendelet alapján Törökszentmiklós az idei év első félévében a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges intézkedésekről közel hatvannégymillió forint összegű állami kompenzációban részesült – válaszolta kérdésünkre Markót Imre polgármester.

Nemcsak a nagyobb városok, hanem a járvány miatt forráshiánnyal küzdő kistelepülések is kapnak a segítségből.

Például a kormány nyolcmillió-ötszázezer forintos kompenzációt ítélt meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján Kengyelnek, melynek fele már megérkezett az önkormányzat számlájára.

– Ezt az összeget intézményeink – az óvoda és az idősek otthona – fenntartására költjük majd el – mondta Gál József, a község polgármestere.

Törlesztésre költik az összeget

Az ezerhatszáz lelkes Tiszatenyő 2020 tavasza óta áll adósságrendezési eljárás alatt, ettől függetlenül a napokban már megkapták az iparűzésiadó-kiesés miatti kompenzációt.

– Eddig közel egymillió-négyszázezer forint érkezett a számlára, a támogatás következő felét várhatóan ősszel kapjuk meg. Mivel a településünk adósságrendezési eljárás alatt áll, ezért ezt az összeget is a hitelezői igények kielégítésére fordítjuk – tájékoztatta hírportálunkat Mező József polgármester.

A falunak több mint háromszázmillió forintos adóssága van korábban meg nem valósult, vagy félkész beruházások miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában