Jászság

2021.07.30. 11:25

Sok fiatal a családi gondok miatt menekül a drogokhoz

Létjogosultsága van az iskolai prevenciós programoknak és előadásoknak – derült ki a Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat legutóbbi beszámolójából. Megdöbbentő ugyanis a fiatalok veszélyeztetettsége. Az intézmény klienseinek negyven százaléka 16 év alatti, harminc százaléka pedig a 16–18 év közötti korosztályból kerül ki. A szolgálat eddigi tapasztalatait Orosz-Bergmann Kincső intézményvezető osztotta meg hírportálunkkal.

Illés Anita

A koronavírus-járvány félbeszakította az iskolai prevenciós munkát, de az új tanévtől mindenképp folytatnánk a tevékenységet – hangsúlyozta Orosz-Bergmann Kincső Fotó: Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 2019-ben kezdte meg működését. Jelenleg a térség tíz településén a kliensek igényeihez, problémáihoz igazodva biztosítja az ügyfélfogadást. Az intézmény feladata a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása, mely magában foglalja a prevenciós, ártalomcsökkentő és kezeléshez juttató tevékenységet.

A koronavírus-járvány félbeszakította az iskolai prevenciós munkát, de az új tanévtől mindenképp folytatnánk a tevékenységet – hangsúlyozta Orosz-Bergmann Kincső
Fotó: Illés Anita

– A kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetünk a kapcsolati háló kiépítésére, aminek jelentős szerepe van az ügyfelek hozzánk való irányításában. Eddigi tapasztalataink szerint a függőséggel küszködő kliensek rendkívül nehezen jutnak el önszántukból intézményünkhöz. Az esetek többségében elsősorban a család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítő munkatársai jelzik felénk a függőséggel érintett családok ügyét – kezdte Orosz-Bergmann Kincső. Az intézményvezető kiemelte: a függőség problémája leginkább a 15–50 év közötti fiúkat, férfiakat érinti, de volt példa kilencéves ügyfélre is.

A szolgálat jelenleg húsz aktív ügyféllel dolgozik rendszeresen. Az ellátásukhoz tartozó településeken eseti és telefonos megkeresések is előfordulnak, melyek alátámasztják a függőséggel kapcsolatos mindennapi problémákat. Az aktív kliensek közel fele jelenleg bentlakásos intézményi kezelésben részesül, vagy éppen a bejuttatásukat intézik.

A kliensek nemek szerinti megoszlását tekintve kilencven százalékban férfiak és csak tíz százalékban nők.

– Ennek komplex okai lehetnek. Egyrészt a nők hamarabb tartják problémának bármilyen szer használatát és komolyabban is veszik közvetlen környezetük erre irányuló visszajelzéseit. A nők az érzelmeiket tekintve kommunikatívabbak, könnyebben kibeszélik, és ezáltal megértik feszültségeiket, amivel fel is oldják azokat. Ebben az esetben már nincs szükség további feszültségoldásra bármilyen szer formájában.

– A szerfüggőség nemek szerinti társadalmi megítélésében is különbségek vannak, hiszen a nőket már kisebb mértékű fogyasztás esetén is negatívabban ítélik meg. Azok a nők, akik mégsem tudják megoldani problémáikat, az előítéletesség miatt könnyen „zugivókká” válhatnak – mutatott rá a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy klienseik negyven százaléka a 16 év alatti, harminc százaléka a 16–18 év közötti korosztályból kerül ki, tíz százalékuk pedig a 19–25 éves korcsoporthoz tartozik.

A 25–35, 36–45 és 46 év feletti ügyfeleik csupán öt-öt százalékot tesznek ki.

– E megdöbbentő, elsősorban a fiatal korosztályt érintő adatokat szemlélve, létjogosultsága van az iskolai prevenciós programjainknak és előadásainknak, melyeket a koronavírus megjelenése sajnos félbeszakított. Mind a vezetőség, a tanárok, mind a diákok részéről igényt és nyitottságot tapasztaltunk a témát és a megelőzést illetően is. A szerhasználó, vagy valamilyen szert már kipróbáló diákok elmondása szerint otthoni feszültségeiket próbálják ilyen módon oldani. A szerhasználó fiatalok nagy része családi konfliktusok, vagy szétesett család miatt fordul legális vagy illegális szerekhez. Ezekkel kapcsolatban meglepően tájékozottak, mind a hatásukat, mind a veszélyeiket illetően – számolt be az intézményvezető.

Hozzátette: szerhasználó ügyfeleik elmondása szerint illegális drogokhoz idősebb társaiktól jutnak a fiatalok, illetve információt kapnak a terjesztők hollétéről.

Összedolgoznak a rendőrséggel

A Jászsági Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai a koronavírus megjelenéséig közel száz alkalommal tartottak foglalkozásokat, előadásokat vagy segítettek prevenciós programok lebonyolításában. Többször részt vettek drogprevenciós konferenciákon és szakmai műhelyek munkájában. Az oktatási intézményekben továbbra is szeretnék folytatni a megelőző munkát, együttműködnek a Jászberényi Rendőrkapitányság drogprevenciós tanácsadójával. Nyitottság esetén az óvodásoknak játszóházat szerveznének, ahol játékos keretek között hívnák fel a gyermekek figyelmét a veszélyekre és azok kikerülésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában