Kisújszállás

2021.08.20. 11:25

Pabar Zoltán a gímpáfrány alföldi példányai után kutat

A természetfotós a lakosoktól is várja a fotókat.

Daróczi Erzsébet

Így néz ki a gímpáfrány – mutatja Pabar Zoltán

Fotó: Daróczi Erzsébet

A hegyeket járva, sok gímpáfrányt látott az elmúlt években Pabar Zoltán természetfotós, aki szeretné feltérképezni az Alföldön fellelhető példányait ennek az érdekes növénynek.

– Iskolásként természetbúvár táborokba jártam. Köztük nem volt olyan a 90-es években, amelyen ne hangzott volna el, hogy az alföldi gémeskutak, a gulyakutak legnagyobb természetvédelmi értéke a bennük élő gímpáfrány, ami ritka, mint a fehér holló. A Körös-Maros Nemzeti Park területén talán öt olyan élőhely van, ahonnan ismerik ezt a növényt. Fotósként a Bihar-hegységben a hűvös, sötét, páradús völgyekben, a sziklafalon, a fatörzseken sok gímpáfrányt láttam, de az alföldi pusztán alig – mesél felhívásának előzményeiről Pabar Zoltán.

Így néz ki a gímpáfrány – mutatja Pabar Zoltán
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A gémeskutakban régen megtelepedett és nőtt ez a páfrány, nemrég Békés megyében találtak egyet, ez új élőhely, új előfordulási adat. A zártkertekben, az udvarokon ma is vannak használatban lévő kerekes és ásott kutak, ahol a mikroklíma megfelelő a páfrány életben maradásához. Innen jött az ötlet, jó lenne feltérképezni e kutakat. Ezért szólítottam meg az internetezőket a közösségi oldalamon egy képpel, hogy mit is keresek.

Pár óra múlva jött az első kutas fotó Túrkevéről, erről a lelőhelyről a természetvédelmi őrök sem tudtak. A Debreceni Egyetemről Molnár V. Attila neves botanikustól kaptam egy formanyomtatványt az érkező adatok feljegyzésére, így az érdemi kutatómunka elkezdődött. A nagykunsági településeken magam is szeretnék majd belenézni a zártkerti ásott kutakba, hogy van-e bennük gímpáfrány – mondja Pabar Zoltán, aki várja a lakosoktól is a fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában