JÁSZKUNSÁG

2021.09.05. 15:28

A telefon rabságában: tényleg nem tudunk már nélküle élni?

Bárhova is megyünk, szinte mindenhol olyan embereket láthatunk, akik lehajtott fejjel a telefonjukat nyomkodják. Ennek következtében egyre kevesebb a személyes kapcsolattartás, a telefonunk nélkül pedig szinte már élni is alig tudunk. Derzsi Vivien terapeutával beszélgettünk a telefonfüggőség hátrányairól.

Pető Márk

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A függőségekről általában elmondhatjuk, hogy valamilyen meglévő vagy kialakult hiány pótlására alakulnak ki – kezdte Derzsi Vivien.

A telefonfüggőség a számítógépekkel, videojátékokkal, tabletekkel, televíziókkal, illetve egyéb képernyővel rendelkező eszközökkel együtt egy nagy halmazba tartozik, amelyet képernyőfüggőségnek nevezünk.

– A képernyőfüggő személyekre általában jellemző, hogy a virtuális világon kívüli működésük, kapcsolati rendszerük hiányos, rosszul működő. Egy zárkózottabb, visszahúzódóbb, szorongóbb személyiség sokkal könnyebben képes kapcsolatokat kialakítani az interneten, például egy felhasználónév és egy (sokszor nem is a valódi személyt ábrázoló) fénykép mögé bújva.

Probléma inkább akkor van, ha az összes társas kommunikációnk és kapcsolatunk erre a platformra szorítkozik,

illetve ha a való világban való részvételünk áttolódik a virtuális világba – fejtette ki a terapeuta.

A függőségeknek csak hátrányai vannak

A függővé válás kizárólag negatív következményekkel jár, ezek közül is kiemelendő a szabadság és a személyiség feletti kontroll elvesztése. A szenvedélybeteg személy kapcsolatai tönkremennek, tudata és személyisége pedig beszűkül.

Azonban nem mindenki ismeri fel, hogy függőségben szenved. Az orvostudomány hivatalosan nem tekinti külön betegségnek a telefonfüggőséget, mégis komoly problémákat okozhat.

– A valós problémához képest a segítséget kérők száma elenyésző.

Szakembereink az iskolákban, megkereső tevékenység keretében tartandó foglalkozások során találkoznak leginkább ilyen problémával küzdő fiatalokkal. Ez a jelenség már egészen fiatal korosztályban is megfigyelhető, már a bölcsődében is gyakori, hogy a kisgyermekek az intézménybe úgy érkeznek, hogy a szülő telefonján mesét vagy egyéb videót néznek és távozáskor szintén ez az első, amit a szülő odaad a gyereknek – mondta Derzsi Vivien.

A koronavírus-járvány viszont megnehezítette a terapeuták dolgát is.

– A korlátozások ideje alatt a törvényi előírásoknak megfelelően online tudtunk a klienseinkkel tartani, illetve felvenni a kapcsolatot. Ez nagyban megnehezítette a munkánkat, mivel a megfelelő segítő kapcsolat és bizalom kialakításához elengedhetetlen a személyes találkozás. A korlátozások feloldása után megfigyelhető volt, hogy többen kerestek fel minket a függőségi problémájuk miatt – tette hozzá.

Derzsi Viven szerint manapság már minden korosztályt érint a telefonfüggőség
Fotó: Beküldött fotó

Sajnos gyakran történik, olyan közlekedési baleset, amikor a vétkes sofőr telefonozik, telefonál vezetés közben. A vezetés közbeni telefonhasználat pedig szabálysértésnek minősül. Másik gyakori példa, amikor fülhallgatón keresztüli zenehallgatás gyaloglás közben. Ilyenkor hajlamosak az emberek úgy átkelni a kijelölt gyalogátkelőhelyen, hogy nem néznek szét előtte. A hangos zene pedig nem csak a fület károsíthatja, a közlekedésben is balesetekhez vezethet.

Van jó oldala is a gyakori telefonhasználatnak

Viszont számos előnye is van a telefonhasználatnak. Manapság már olyan dolgokra is képesek vagyunk az okos készülékekkel, mint a fizetés, online tudunk ételt rendelni, valamint akkor is segítségünkre van ha netán eltévednénk.

– A telefon nélkül ma már valóban nehéz a mindennapi életet élni, mivel nagyban megkönnyíti az életünket, mind a kapcsolattartás, az utazás, a pénzügyek intézése, vagy a szórakozás terén – taglalta Derzsi Vivien.

Az okos eszközök azonban nagyban segítik az életünket, ha jól használjuk azokat.

– Sok szülő „digitális bébiszitterként” használja a képernyőt. Ez kis mértékben szükséges lehet a szülő tehermentesítéséhez, azonban ha kontrollálatlanul hagyjuk gyermekünket a képernyő előtt az számos káros hatással jár a gyermek fejlődésére nézve – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában