Levéltári Nap

2021.09.15. 11:19

Adattengerből kreálnak gyűjteményt Szolnokon

Az előadások előtt a 2015-ben alapított Pro Archivo emléklapot is átadták.

P. Pusztai Nóra

A Pro Archivo emléklapot idén Demeter Istvánnak (balra) ítélte oda a megyei levéltár, amit Csönge Attila igazgató adott át

Fotó: Nagy Balázs

Egy esztendő kihagyás után szervezett ismét szakmai konferenciát a megyei levéltár, melynek a megyeháza díszterme adott otthont kedden. A Levéltári Nap megnyitóján Hubai Imre megyei közgyűlési elnök elmondta: történelmünk titkainak megismerése nemzeti kultúránk alapja.

– Fontos, hogy méltó módon gazdálkodjunk őseink örökségével. Kellenek a szakemberek, akik a múlt iratait feltárják, és az összefüggésekre rávilágítanak. Közös múltunk ismerete összeköt egymással és a tájjal, ahol élünk – fogalmazott a megyei közgyűlési elnök.

Dr. Katona Károly, a megyei kormányhivatal főigazgatója hozzátette: ez a nap az írott szó ünnepe.

– A levéltári munkával az adattenger gyűjteménnyé válik. Ami ma még bürokrácia, az holnap már történelem – hangsúlyozta, majd példaként kiemelte: a koronavírus-járvány kapcsán a hivatalnál őrzött adatok, iratok, határozatok száz év múlva ezen időszak bizonyítékai lesznek.

Szót kapott Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese is, aki az őrzött iratanyag mennyiségét szemléltette.

A Pro Archivo emléklapot idén Demeter Istvánnak (balra) ítélte oda a megyei levéltár, amit Csönge Attila igazgató adott át
Fotó: Nagy Balázs

– A nyolcvan telephelyen háromszázhuszonnyolc kilométernyi iratot őriznek, a kutathatóvá tételükön hatszázötven munkatárs dolgozik – emelte ki. – A levéltár a város és a megye egyik legfontosabb intézménye, egy kultúraközvetítő tudományos centrum – fűzte hozzá.

Az előadások előtt a 2015-ben alapított Pro Archivo emléklapot is átadták, amit idén Demeter Istvánnak, a szolnoki TiszapArt Mozi ügyvezető igazgatójának ítélt oda a levéltár vezetősége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában