JÁSZKUNSÁG

2021.09.24. 14:22

Az álláskeresők számának alakulásáról is szó volt a közgyűlésen

Jelenleg a regisztrált álláskeresők száma a megyében a pandémia megjelenése előtti állapotokat tükrözi.

Cz. N.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megtartotta soron következő közgyűlését a megyei önkormányzat pénteken a megyeháza dísztermében. A napirendi pontok tárgyalása előtt a megyei diákönkormányzat két tagja rövid szóbeli tájékoztatóban ismertette tevékenységüket.

Ezután elsőként a tavalyi év és az idei esztendő első féléves munkaerőpiaci helyzete került napirendre. Dr. Dirner-Sütő Edit Szonja, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályának vezetője az írásbeli tájékoztatót kiegészítve kifejtette, hogy jelenleg a regisztrált álláskeresők száma a megyében 13 700 alatt van. Ez a szám a 2019. évi, tehát a pandémia megjelenése előtti állapotokat tükrözi. A harmadik hullámban az ágazati bértámogatás nyújtásával a regisztrált álláskeresők száma nem ugrott úgy meg, mint 2019. év végén és 2020. év elején.

Második napirendi pontként a tavaly történt munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatai kerültek a közgyűlés tagjai elé. Katonáné Papp Ágnes, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztály munkaügy és munkavédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy péntekig körülbelül 900 foglalkozási megbetegedést jelentettek be a hatósághoz. Ezek olyan munkavállalók, akik elsősorban az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás területén dolgoznak, és akikről azt feltételezik, hogy munkavégzés közben betegedtek meg.

A munkabalesetek számának alakulásával kapcsolatban kifejtette, hogy sajnos már az idei évben is elég sok súlyos baleset történt, de a hatóság igyekszik nagy hangsúlyt fektetni a prevencióra és a felvilágosító, tájékoztató tevékenységre is.

A következő napirendi pontot, a megyei önkormányzat idei évi költségvetésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet módosítását a jelenlévők elfogadták. Ezután a megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódó pályázat megvalósításáról, és a megyei esélyteremtő paktumról esett szó.

Ezután a megyei területrendezési terv módosításáról és az ahhoz kapcsolódó teendőkről; a támogatáshoz kapcsolódó jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom törléséről; a falugondnoki és tanyagondnoki képzés lebonyolításáról; a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez csatlakozásról szóló előterjesztéseket és a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót is elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában