galériával és videóval

2021.09.06. 14:00

Az ország nyolcadik áldozatsegítő központja nyílt meg Szolnokon

Áldozatsegítő központ létesült az egykori megyei idegenforgalmi iroda épületében Szolnokon. A helyszínt hétfőn ünnepélyes keretek között adta át Varga Judit igazságügyi miniszter. Az országban nyolcadikként megnyílt centrum célja, hogy mentális és jogi támogatást biztosítson például a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak, és más, bántalmazást elszenvedett személyeknek egyaránt.

Hartai Gergely

20210906 Szolnok Varga Judit minioszter adta át az Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen. fotó Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

– Örömmel tájékoztatom önöket, hogy a szolnoki immár a nyolcadik áldozatsegítő központ az országban, amelyet megnyithattunk – jelentette be hétfőn az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Varga Judit igazságügyi miniszter.

A tárcavezető ezután arról számolt be, hogy a szaktárca a közelmúltban vállalta, hogy 2024-re országos hálózattá fejleszti az áldozatsegítő központokat. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy már a megyeszékhelyen is bízhatnak a segítségben a kapcsolaton belüli erőszak áldozatai, a bántalmazott gyerekek, szülők, valamint a bűncselekményekkel közvetett módon kapcsolatba került személyek egyaránt. – Az áldozatokat támogató rendszer kialakítása kiemelten fontos, hiszen megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai segítségnyújtás nélkül az egyén nehezebben vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni az áldozattá válás terhét. Az Igazságügyi Minisztérium célul tűzte ki, hogy a legrövidebb időn belül, és a legközvetlenebb módon érje el azokat a személyeket, akiknek támogatásra van szükségük – emelte ki Varga Judit.

Majd hozzáfűzte, áldozatsegítő szolgálatok a fővárosi és a megyei kormányhivatalokban is működnek, ezeket egészítik ki a minisztérium központjai.

A „centrumokban” valamennyi támogatási forma a rászorultság vizsgálata nélkül, térítésmentesen igényelhető.

– A továbblépést és a trauma feldolgozását olyan eszközökkel segítjük, mint például a pszichológiai támogatás, a krízishelyzet-kezelés és az anyagi segítségnyújtás – tudtuk meg.

A fejlesztések sora itt azonban még nem áll meg. Az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában ugyanis éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonos áldozatsegítő vonal működik, így az állampolgárok hivatali időn túl is megfelelő tájékoztatást kaphatnak.

Az ünnepélyes átadóeseményen felszólalt a megyei rendőr-főkapitány is. Dr. Rádi Norbert rámutatott, nagy öröm számukra, hogy a Szolnokon létesült központ testközelbe hozza az állami segítségnyújtást. – A statisztikákat elemezve az látható, a bűncselekmények megakadályozása tekintetében a társadalmi együttműködés kiválóan működött az elmúlt években.

Éves szinten azonban így is több ezer honfitársunk válik bűncselekmények, szabálysértések áldozatává.

A bűncselekmények számának csökkentése mellett célunk a lakosság szubjektív közbiztonság-érzetének fokozása – hívta fel a figyelmet a vezető.

– A kormányhivatali áldozatsegítés fontos célja volt az elmúlt években, hogy lebontsuk a hivatali bürokráciát, ami korábban jellemezte a szolgálatot – vette át a szót a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila emlékeztetett, rászorultsági alaptól függetlenül bárki kerülhet áldozati szerepbe, nehéz helyzetbe, ezért is fontos, hogy szakszerű segítséget kapjanak az érintettek.

Az ünnepi beszédek sorát Szalay Ferenc polgármester folytatta, aki a megelőzés jelentőségét szorgalmazta. Azaz, hogy a lehető legkevesebben jussanak el odáig, hogy áldozattá váljanak. A városvezető úgy véli, ebben komoly támogatást nyújthat a rendőrök és a polgárőrök fokozottabb jelenléte, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében.

Az átadó végén Fodor András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője méltatta a központot. Zárszavában úgy fogalmazott, a szeretetszolgálat a maga részéről felkínálja fizikai, lelki és szellemi képességeit, hogy megsegítsék azokat, akiknek erre a leginkább szükségük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában