Újszász

2021.09.13. 17:28

Biztonságérzetet adnak az otthon idős lakóinak

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális Díjban részesült az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthona a közelmúltban. Az intézményben jelenleg százötven szépkorú él, akiket három részlegen látnak el. Az otthonban dolgozók a gondozás és ápolás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a mentális egészségre, valamint a lakók szabadidejének hasznos eltöltését is igyekeznek színesíteni különböző programokkal.

Czakó Nóra

Kiss Erika megbízott igazgató (középen) Rentzné dr. Bezdán Edit megyei címzetes főjegyzőtől és Hubai Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől vette át az elismerést

Fotó: Kiss János

Több mint hatvan évvel ezelőtt kezdte meg működését a Zagyvaparti Idősek Otthona, akkor még Betegek Szociális Otthona néven, az Orczy család kastélyában. Azóta számos felújításon és fejlesztésen esett át az intézmény, ami 1964-ben újabb épületszárnnyal is bővült.

A működési engedélyben meghatározottak szerint százötven szépkorú bentlakásos ellátására van lehetőség az intézményben, ahol az alap ápolási feladatok elvégzése mellett szakápolást is biztosíthatnak, hiszen ez utóbbi tevékenység végzésére külön engedéllyel rendelkeznek.

– Ez a díj az otthon minden volt és jelenlegi dolgozójának folyamatosan, kitartóan végzett munkáját tükrözi, de köszönhető az intézmény fenntartójának, az újszászi önkormányzatnak is, hiszen mindig támogató, segítő hátteret biztosítanak nekünk – mondta lapunknak Kiss Erika megbízott igazgató.

– A dolgozók nap mint nap végezték és végzik jelenleg is a teendőiket szívvel-lélekkel egy közös cél érdekében, hogy a lakók a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kapják. Mindannyiunk munkájához újabb lendületet és erőt adott ez a rangos szakmai elismerés

– árulta el a megbízott igazgató.

A koronavírus-járvány miatt nehéz és küzdelmekkel teli év áll az intézmény mögött.

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kibocsátott, valamint az intézményre vonatkozó belső eljárásrendek, protokollok betartása mellett nálunk is megjelent a vírus, de átvészeltük. Ez főként az intézményben dolgozó szak- és technikai dolgozók kitartó, nagy lelkiismerettel, hivatástudattal végzett, összehangolt munkájának köszönhető – fejtette ki Kiss Erika.

– Az önkormányzat is folyamatosan ott állt az intézmény mögött. Például amikor megjelent hazánkban a vírus, több olyan eszközt vásároltak, amivel még jobban védeni tudtuk az időseket, dolgozóinkat. A látogatási és kijárási tilalom a lakók számára lelkileg megterhelő volt, ezért igyekeztünk a szeretteikkel való kapcsolattartást megkönnyíteni – fűzte hozzá.

Kiss Erika megbízott igazgató (középen) Rentzné dr. Bezdán Edit megyei címzetes főjegyzőtől és Hubai Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől vette át az elismerést
Fotó:
Fotó: Kiss János

Minden osztályon található a vezetékes telefon mellett mobil is. Megerősítették az internet-hozzáférést, wifiszolgáltatást, így Viberen, Messengeren és Skype-on is tudtak beszélni az otthon lakói a hozzátartozóikkal. A mentálhigiénés csoport ötlete alapján pedig az erkélyen levegőző idősek az intézmény területén kívül húzódó gáton tartózkodó szeretteiket láthatták is. Később a kastélyépület két ellentétes bejáraton át megközelíthető ebédlőjének kettéosztásával a lakók a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett már közelebbről is láthatták hozzátartozóikat, és beszélhettek velük egy előre egyeztetett időpontban.

Az intézményben dolgozók próbáltak mindent megtenni, hogy enyhítsék szeretteik személyes jelenlétének hiányából adódó lelki nehézségeiket. Többek között egy, erre a célra összeállított belső szabályrendszer betartása mellett a lakók részére lehetőséget biztosítottunk a hozzátartozóik által küldött csomagok átvételére is.

Programokkal teszik változatosabbá a mindennapokat

Az intézményben számos programot szerveznek a lakóknak, hogy tartalmasan teljen a szabadidejük. Gyakran látogatnak hozzájuk gyermekek, fiatalok, különféle művészeti csoportok vidám és érdekes előadásokkal, bár erre az utóbbi időben a járvány miatt nemigen volt lehetőség. A Covid ellenére belső körben, kisebb létszámú csoportokban ugyan, de megtartották a nemzeti, kulturális és családi ünnepeket. Különös hangsúlyt fektetve az anyák napjára, mikulásra, karácsonyra, névnapokra, születésnapokra. Az elmúlt egy évben az idősek levendulakertben jártak, tojást festettek húsvét előtt, májusfát állítottak, kézműves-foglalkozásokon vettek részt, és örömkertészkedést is szerveztek a részükre. Mióta pedig feloldották a látogatási tilalmat, az önkéntesek is visszatértek. A Katolikus Karitász Újszászi Csoportja például gyakori vendége az intézménynek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában