Indulás

2021.09.10. 06:58

Első tanévét kezdte meg az autisták iskolája Tiszaigaron

Szűk egy éve látott napvilágot a hír, hogy a Tisza-tó közelében fekvő kis faluban egy autista gyerekek számára induló iskola kezdi meg működését. Hozzá is láttak az e célra megvásárolt épület átalakításához, felújításához. Azóta a munka véget ért, így szeptember elején a Bibiána Alapítvány Autisták Általános Iskolájában is megkezdődhetett a tanév.

Ujvári László

Tóthné Kovács Irén intézményvezető

Fotó: Ujvári László

– Nagy feladat és sok munka volt az iskola elindítása, mind a külső-belső környezet rendezése, mind a szükséges engedélyek beszerzése – foglalta össze röviden az elmúlt közel egy év munkáját Tóthné Kovács Irén intézményvezető.

– Május 31-ig kellett benyújtani a kérelmet a nyilvántartásba vételhez és a működési engedélyhez, addigra elkészült a külső környezet, valamint végeztünk az épület felújításával, már csak a finomhangolás, valamint a hatósági engedélyek, a szükséges eszközök beszerzése volt hátra.

Tóthné Kovács Irén intézményvezető
Fotó: Ujvári László

A tavaszi hónapok a külső tereprendezéssel teltek, az építkezés miatt tönkrement a növényzet egy része, ezért újakat ültettek, például fákat telepítettek és füvesítettek. A játszótér kialakítása még várat magára, és vélhetően ebben a naptári évben nem fog elkészülni, de a tervek szerint a tavaszi jó idő beköszöntével a gyerekek már használatba vehetik majd.

A megvásárolt ingatlanban több helyiséget át kellett alakítani azért, hogy az épület minden előírásnak megfeleljen, és otthont adhasson az iskolának. Tavasszal kezdődött a szükséges iskolabútorok és eszközök beszerzése, melyeket alapítványi forrásból finanszíroztak. A vásárlás során a fenntartó arra törekedett, hogy kerüljék a mesterséges anyagokat, és inkább természetesekből, elsősorban fából készült bútorzat kerüljön az intézménybe.

– Az itt látható bútorok egy jelentős részét tiszafüredi asztalos készítette el, mivel egyéni igényekre és méretekre szabott darabokra volt szükségünk – magyarázta Tóthné Kovács Irén.

Az intézmény maximális befogadóképessége tizenhárom fő, szeptemberben négy diákkal kezdték meg a tanévet.

Szerencsére mindannyian első osztályosak, így nem volt szükség vegyes csoportok kialakítására. Céljaik között szerepel a tanulói létszám bővítése, azonban egy ilyen intézmény esetében ehhez idő kell. Jó példa erre, hogy az újonnan induló intézményt a szakértői bizottság nyáron még nem tudta ajánlani az érintett családoknak, mivel akkor még nem rendelkeztek működési engedéllyel. Szeptembertől azonban lehetőségük nyílik majd arra, hogy a működő intézmény már megjelenjen a szakértői véleményekben, ajánlásokban is, ami megkönnyítheti az új tanulók felkutatását és beiskolázását.

Kérdésünkre Tóthné Kovács Irén azt is elmondta, hogy a személyi feltételek biztosítása sem volt egyszerű feladat, és nagy eredménynek tartja, hogy szeptemberben négy pedagógussal kezdték meg a tanévet, két gyógypedagógus, két pedagógiai asszisztens, valamint két óraadó közreműködésével.

– Az intézmény országos lefedettségű, nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, hanem bárhonnan hozhatnak a szülők gyermekeket. Az utaztatást nem könnyű megoldani, ezért távlati céljaink között szerepel, hogy idővel bentlakásos iskolát alakítsunk majd ki – engedett betekintést a tervekbe az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában