jászkunság

2021.09.02. 11:28

Főként szomszédviszályok miatt keresik a jegyzőket

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben több időt töltöttek otthon az emberek. De vajon ezalatt a jegyzőkhöz is több panasz érkezett-e a lakosoktól, például a szomszédokkal kapcsolatban?

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Besenyszögön kevés a szomszédviszály és a birtokvédelmi ügy Munkácsi György jegyző tapasztalatai szerint. Évente öt-hat alkalommal fordulnak hozzá ilyen ügyben a helyiek.

– Leginkább a szokásosnak tűnő panaszok merülnek fel, például, hogy a szomszéd diófája átnyúlik a portára, vagy esetleg a kutyája szabadon szaladgál az utcán.

Hatékonyan tudjuk kezelni az ilyen eseteket, nagyobb probléma nem is került még elő – számolt be a város jegyzője.

A lakossági panaszok száma ugyan nem nőtt meg az utóbbi időben Rákócziújfaluban, de a szokványos ügyek persze ott sem maradnak el.

– Legutóbb például azzal keresett meg egy helybeli, hogy tetőfelújításba fogott, bizonyos szakasz elkészítéséhez a munkásoknak be kellett menni a szomszédhoz, ő viszont ezt nem akarta engedni. Mivel minden egyéb engedély rendben volt, egyeztettünk az érintettekkel. A személyes beszélgetés hatására végül megoldódott a probléma, és a munka folytatódhatott tovább – fejtette ki Hegedűs László, a település jegyzője. Hozzátette: leggyakrabban az állattartással kapcsolatos ügyek merülnek fel, mint például a bűz, a trágya vagy az esetlegesen megjelenő patkányok kérdése, a kóbor kutyákról már nem is beszélve.

Cibakházán, ha nem is jelentősen, de megugrott a jegyzőnél tett panaszok száma az elmúlt esztendőben.

Török István jegyző elmondta, kirívó, extrém eset még így sem történt.

– A békés együttélés ingott meg esetenként, melynek folyományaként hozzám fordult valamelyik fél. Többségében azért született megoldás – fejtette ki. – Előfordult például, hogy egy ingatlantulajdonos egy kisebb méretű építményt szeretett volna építeni a saját udvarára, de túl közel a szomszédhoz. Itt az engedélyeket is ellenőrizni kellett. De merült már fel probléma a belterületi járda és a nem megfelelő csapadékvíz-elvezetés kapcsán is – emelte ki.

Udud Róza újszászi jegyző hírportálunknak elmondta, a pandémia alatt nem növekedett meg a hozzá érkezett lakossági panaszok száma, és szerencsére kirívó esettel sem találkozott. Olyan szokványos problémákkal fordulnak hozzá, ami más településeken is jellemző, például, hogy hangosan szól a zene a közelben, átlóg egy gally a szomszéd portájáról vagy néhol nagy a fű.

Az elmúlt hónapokban, illetve a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet idején csupán minimális ügyszámmal volt dolga a kőröstetétleni polgármesteri hivatalnak.

Szomszédsági vitáról, helyi konfliktusokról például egyetlen bejelentés sem szólt. Aki felkereste a hivatalt, főként eladó porták és házak iránt érdeklődött – osztotta meg tapasztalatait hírportálunkkal Kőröstetétlen polgármestere.

Pásztor Imre elmondta, ritkán fordul elő náluk, hogy a szomszédi viszony rendezése miatt kopogtatnak a polgármesteri hivatal ajtaján. A nyolcszáz lelkes község lakói problémás ügyeiket ugyanis általában egymás között intézik el. Az önkormányzat munkáját pillanatnyilag az új fejlesztési lehetőségek határozzák meg.

– Pest megye nemrég önálló régióvá vált, ami számunkra azt jelenti, hogy már mi is pályázhatunk a különféle uniós forrásokra – összegezte szavait a falu első embere.

Több házasságot kötöttek a faluban

– A legtöbb bejelentést lakatlan ingatlanokról átszökött kutyák, rágcsálók, vagy a gazos területek miatt kapjuk, heti egy-két alkalommal – válaszolta kérdésünkre Várócziné dr. Daruka Andrea, Tiszatenyő polgármesteri hivatalának igazgatási osztályvezetője, aki a jegyzőhelyettesi feladatait is ellátja. Hozzátette, a pandémia miatt a jelenlegi időszakban jelentősen nőtt a házasságkötéssel kapcsolatos ügyintézések száma is.

– Hetente egy-két esküvőt tartunk most a polgármesteri hivatal házasságkötő termében, ez rendkívül soknak számít egy ilyen kis település esetében. Azt tapasztaljuk, hogy a párok kivárták a korlátozások feloldását, emellett a házasságkötések száma a kormány családpolitikája miatt is emelkedett – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában