biztonságos közlekedés

2021.09.18. 11:28

Már idén megkezdődhet a körforgalom építése Fegyverneken

Hamarosan lezárul a közbeszerzési eljárás, így hazai forrásból már ebben az évben megkezdődhet Fegyvernek bekötőútja és a négyes főút kereszteződésébe tervezett körforgalom építése. Utóbbi megszüntetésére azért van szükség, mert az utóbbi években több súlyos, köztük halálos kimenetelű baleset is történt a csomópontban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A szapárfalui rész három-négy éve felújított szakaszától indul majd, és a kunhegyesi leágazás környékéig tart az építése a négyes főúton. Fegyvernek irányába pedig, illetve Örményes felé is új burkolatot kap a meglévő útpálya egy szakasza – magyarázta a leendő körforgalom elhelyezkedését Tatár László, Fegyvernek polgármestere.

A városba vezető bekötőút és a négyes főút kereszteződése nagyon frekventált. A csomópont ugyanis több település, vagyis Örményes, Karcag, Szolnok és Kunhegyes irányába vezeti a forgalmat, ráadásul a négyes főút mellett álló benzinkúthoz is itt lehet lekanyarodni, és a nyári időszakban még a mezőgazdasági járművek is gyakran használják.

Az utóbbi években számos súlyos, köztük több halálos baleset helyszíne volt a kereszteződés, ezért az önkormányzat évek óta dolgozott a megoldáson. Önköltségen elkészítette a terveket, melyet tavaly ősszel a kormány elfogadott, és egy határozatban támogatásáról biztosította a körforgalom megépítését.

– Mára az építkezéshez szükséges pénzügyi forrás és az engedélyes tervek is rendelkezésre állnak. Úgy gondolom, hogy szeptember végére a közbeszerzési eljárás is lezajlik. Elképzelhető, hogy október környékén akár a munkaterületet is át tudjuk adni a kivitelezőnek. A kérdés az, hogy az őszi és a téli időjárás mennyire teszi lehetővé a munkát, ugyanis öt Celsius-fok alatt már nem nagyon lehet ilyen jellegű feladatokat végezni. Úgy gondolom, már ebben az évben elindulhatnak a munkálatok, és akár jövő tavasszal sor kerülhet a körforgalom átadására is – mondta a beruházás menetéről Tatár László.

A polgármester információit a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. is megerősítette hírportálunknak. Mint írják, a kivitelezés várható átfutási ideje száznyolcvan nap, melyet – amennyiben a munkálatok már az ősszel megkezdődnek – a téli üzemeltetési időszak megszakíthat, de a körforgalom várhatóan jövőre elkészül. A beruházás a közúti felújításokra vonatkozó kiemelt társadalmi igényeken alapuló program részeként valósul meg, hazai forrásból.

A közvilágítás költségeit is állják

Az új körforgalom önkormányzati kezelésben működik majd, emelte ki Tatár László, Fegyvernek polgármestere.

– Abban állapodtunk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, hogy a fenntartás a mi feladatunk lesz. A kezelését, a karbantartását, de például a virágosítását is vállalja az önkormányzat, illetve a közvilágítás költségeit is valószínűleg nekünk kell majd kigazdálkodni. Ugyanis jelen pillanatban a kereszteződés nincs megvilágítva, de a közvilágítás szerepel a körforgalom engedélyezési tervében. A világítás valószínűleg a település hálózatára lesz rákapcsolva, így a költségét is mi fizetjük majd, amit vállalunk is – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában