letartóztatásban marad

2021.09.30. 10:24

Nem szabadulhat az idős házaspárt kirabló kisújszállási férfi

A férfi védője a letartóztatás megszüntetésére és enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta, de a törvényszék elutasította.

Szoljon.hu

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Szolnoki Törvényszék letartóztatás megszüntetése iránti indítványt elutasító határozatát annak a 32 éves kisújszállási férfinak az ügyében, akit a törvényszék a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt nem jogerősen hét év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott még 2014 júliusában az éjjeli órákban megjelent egy az ismeretségébe tartozó időskorú házaspár kisújszállási házánál, ahová a kapun keresztül bemászott, majd a családi ház zárt bejárati ajtaját benyomta. Az általa keltett zajra az idős, beteg házaspár felébredt. A vádlott egy éles fémeszközzel azonnal a sértettek készpénzét kezdte követelni.

A házaspár férfi tagjával a vádlott dulakodni kezdett, melyet követően a sértettek átmenetileg a hálószobába vissza tudtak húzódni a betolakodó férfi elől, azonban az a háló ajtajának üvegét kitörte és a sértetteket oda követte. További rövid dulakodást követően a házaspár felhagyott a védekezéssel és a vádlott részére húszezer forint készpénzt adott át, aki ezt követően a házból távozott. A vádlott nem ismerte be cselekménye elkövetését.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert ellene a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentett be. Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a bíróság elrendelte a vádlott letartóztatását.

A vádlott védője ezt követően a letartóztatás megszüntetésére és enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére irányuló indítványt terjesztett elő, melyet a törvényszék elutasított. Ezen döntéssel szemben a vádlott és védője fellebbezéssel élt.

Az ítélőtábla egyetértett a fellebbviteli főügyészség azon álláspontjával, mely szerint a nem jogerősen kiszabott hét év szabadságvesztés a vádlott esetében megalapozza a szökés és elrejtőzés veszélyét, enyhébb kényszerintézkedéssel az elérni kívánt célok nem biztosíthatók, ezért a törvényszék a törvénynek megfelelően utasította el a védő indítványát.

A kényszerintézkedés tárgyában az ítélőtábla végleges döntést hozott, míg az elsőfokú ítélet elleni fellebbezéseket a Szolnoki Törvényszék bírálja el – tudtuk meg a Szegedi Fellebviteli Főügyészség tájékoztatásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában