életet mentett

2021.09.22. 17:28

Oklevéllel ismerték el a mezőtúri családapa hősies tettét

Kellemes kikapcsolódásra készült Rácz Antal családjával a mezőtúri strandfürdőben a közelmúltban. A fiatal családapa nem gondolta, hogy azon a nyári napon életet ment majd. Gyors reagálásáért, életmentő segítségnyújtásáért nemrég polgármesteri elismerő oklevélben részesült.

Rimóczi Ágnes

Rácz Antal a nemrég megkapott oklevelével

Forrás: Beküldött fotó

– Rendszeresen kilátogatunk a városi strandra, így tettünk aznap is. A strandolós alkalmakat általában úszással kezdjük, a gyerekeimmel az ötven méteres medencében úszunk pár hosszt. Ekkor is így tettünk, éppen a medence végére értünk, kiszálltunk a partra egyet szusszanni, amikor

arra lettem figyelmes, hogy nyolc-tíz méterre tőlünk egy kisgyerek mintha bajban lenne – emlékezett vissza Rácz Antal.

A fiatal családapa – mint elmondta – egy pillanatig sem gondolkodott, azonnal a gyerekhez úszott, megfogta, és a part felé vitte. – Nem messze tőlünk Csipes Andor úszásoktató is észlelte a bajt, ő és akkor már az úszómester is jött segíteni, és közösen a partra juttattuk a kisfiút – idézte fel a történetet Antal.

A családapa hozzátette, úgy gondolja, nem ő volt az igazi hős, hanem a gyerek, aki mindennek ellenére nem esett pánikba, hanem végrehajtott mindent, amit mondott neki, ezzel is segítve a partra jutást.

– Később kiderült, a fiú úgy érezte, hogy a sávelválasztó kötél rátekeredett, ezért ijedt meg.

Hála istennek, az ijedelmen kívül nem lett baja a kissrácnak – tette hozzá.

A harminchárom esztendős, fiatal apa többször is kiemelte, tettét ő nem érzi hősies cselekedetnek, ő a kötelességét tette.

– Úgy gondolom, mindenki hasonlóan cselekedett volna. Engem úgy nevelt az édesanyám, hogyha valaki bajban van, segítsek. Ezt „tanítja” edzőm, Bíró László is, aki azon kívül, hogy önvédelmet oktat, nagyon sokat ad nekem. Egyszerre fejleszti a testet, a lelket és a személyiséget, ő egy nagyon értékes ember az életemben – hangsúlyozta Antal.

Az esettel kapcsolatban elmondta, megerősödött benne, hogy nagyon fontos a biztonságos úszástudás.

– A három gyerekemet is korán megtanítottam úszni.

Mivel nyaralni kevés lehetőségünk van, a városi strandra járunk, ahol mindig ragaszkodom ahhoz, hogy strandolás előtt pár hosszt ússzunk – tette hozzá Antal, akire egész családja, az ismerősei, sőt még ismeretlenek is büszkék.

– Olyanok is megállítottak a városban az utcán, akik alig ismernek. És az különösen megtisztelő volt, hogy az önkormányzattól elismerést kaptam. Bevallom, meglepődtem ezen, hiszen ez egy természetes cselekedet volt. Persze jólesett, különösen az, hogy a városvezetés a cselekedetei, nem pedig a származása alapján ítéli meg az embert – tette hozzá Antal, akinek mindig fontos a segítségnyújtás.

Rácz Antal a nemrég megkapott oklevelével
Fotó: Beküldött fotó

Szabadidejében polgárőrködik is, valamint a munkája is kapcsolódik ehhez, hiszen az önkormányzatnál a közterület-felügyeleti osztálynak segédkezik.

Tette példa lehet

Rácz Antal segítségnyújtásáért polgármesteri elismerő oklevélben részesült. A városvezetés úgy érzi, cselekedete mások előtt is példa lehet.

– Bevallom, én messziről láttam az esetet, mondhatom, hogy Antal hihetetlen lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, nem gondolkodott, cselekedett. Fontosnak tartottuk, hogy elismerjük ezért, hogy mások tanuljanak ebből – emelte ki az esettel kapcsolatban Szűcs Dániel alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában