fel is újították

2021.09.07. 06:57

Szívügyének érzi a külterületi kápolna sorsát a falvai család

Megújult Rákóczifalva legrégebbiként számontartott építménye. A település külterületén, a 442-es út mentén álló Szent Rókus-kápolnát egy falvai család tartja karban. Mészárosék rendszeresen javítgatják, takarítják, még a virágosításáról is gondoskodnak.

Kovács Berta

20210824 Rákóczifalva Rákóczifalva Városi Önkormányzat szakemberei karbantartják a város határában lévő Rókus kápolnát. Képünkön Vincze László (balra) és Kopházi Sándor kijavítják az épületen keletkezett hibákat. Fotó: Kiss János ÚN.

Fotó: Kiss János

A minap teljes felújításon esett át az a kis kápolna, mellyel Rákóczi­falva és Rákócziújfalu között körülbelül félúton találkozhat az arra utazó.

– A fiam földterülete mellett áll ez a kis kápolna – árulta el Mészáros József, aki nyugdíjasként gyakran tud rá időt szakítani, hogy kijárjon rendezgetni az építményt.

– Volt egy felújítás 2014-ben, a következő évben fel is szentelték, onnantól mi vállaltuk el a karbantartását. Korábban Téglás atya volt nálunk a pap, ő hozatta be Erdélyből, Csíksomlyóról azt a Mária-szobrot, amivel azóta is találkozhatnak a látogatók. Három-négy éve lefestettem a tetőt, így már újra esedékes volt. De ugye csak öregszem én is, ezért a család már nem engedte, hogy felmásszak, de kaptunk szakemberi segítséget, így megtörtént a festés is. A padokat is rendbe tettük.

Felvételünk Vincze Lászlót (balra) és Kopházi Sándort örökítette meg a felújítási munkák közben
Fotó: Kiss János

Mellette egy téesz­emlék­hely is látható, egykor ugyanis Rákóczifalván hatalmas termelőszövetkezet működött, amely József feleségének, Máriának is megélhetést adott.

– Amikor kimaradtam a nyolcadik osztályból, itt álltam munkába – kapcsolódott a beszélgetésbe a hölgy.

– A szántóföld szélén állt ez a kis kápolna. Az idősek sokat emlegették ezt az épületet, ami a téeszesítés előtt az itt húzódó birtokhoz tartozott. Így elhatároztam, hogy megnézem én is. Sajnos belül akkor már üres volt. Az itt lévő földtáblát vásárolta meg később a fiam. Akkor eszembe jutott a fiatalkori emlék. Hajdanán is nagyon sajnáltam, hogy sorsára hagyták a kápolnát.

Nyugdíjasként viszont már volt időm is ilyen dolgokkal foglalkozni, és arra gondoltam, mindenképpen fel kellene újítani.

– Csak ugye ez nagyon sok pénzt igényelt. Végül beszélgettünk róla a fiammal, hogy a helyi mezőgazdasági vállalkozóktól kérünk segítséget, akik a kezdeményezés mellé álltak, adtak is támogatást. A kápolnába azután készíttettünk Szent Rókus-képet is – mesélte Mária.

Neki köszönhető az is, hogy a kápolna mellett ma már egy emléktábla is áll, az egykori téesz idejét megidézve.

– Hatalmas földterület tartozott a termelőszövetkezethez, 2800 hektáron gazdálkodtak. Rákóczifalva voltaképp neki köszönheti felvirágzását, lassan mégis feledésbe merül, pedig szerintem, ideológiától függetlenül, nem ezt érdemli. Így felmerült, hogy csináltatunk egy kopjafát, márványtáblával. Most ezt is felújítottuk – mondta Mária.

József rendszeresen kijár a kápolnához, mindig van mit igazítani rajta. Felesége pedig takarítja, és virágokról is gondoskodik, melyeket otthon nevel.

– Itt fut a kerékpárút, így sok a látogató, nagyon kedvelik az átutazók – árulta el József. – Jönnek gyerekekkel is, megállnak itt, engem is gyakran kérdezgetnek. Most, hogy befejeződött a felújítás, afféle turisztikai gyöngyszem lehet – vélekedett.

Ma már nyoma sincs a kúriának

Hajdanán a Gorove család emeltette a kúriájukhoz vezető út mellett a Szent Rókus tiszteletére szentelt kápolnát, annak emlékére, hogy az 1831-es kolerajárvány, amelyet akkoriban dögvészként emlegettek, szerencsésen elkerülte a birtokot. Erről egy márványtábla is tanúskodik, melyet szintén felújítottak. A kúriának ma már nyoma sincs, csak a kis kápolna maradt fenn, és remélhetőleg még sokáig állni is fog. Mészárosék, mint hangsúlyozták, sorsát szívügyüknek tekintik, és amíg csak erejükből telik, gondozni fogják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában