R-17 Postagalambsport Egyesület

2021.10.24. 11:28

A galambászat szeretete tartja össze a tiszafüredi egyesületet

Hazánk egyik meghatározó galambászközössége a Tiszafüreden működő R-17 Postagalambsport Egyesület. Idén augusztusban az ország számos tagszervezetét vendégül látták, hangulatos főzőversenyre és családi napra invitálták a galambászközösséget.

Ujvári László

Az augusztusban tartott nagyszabású összejövetelre az ország számos településéről érkeztek postagalambászok

Fotó: Ujvári László

Az egyesület jelenleg tizenhét tagot számlál, de létszámuk folyamatosan változik, hol többen, hol kevesebben vannak. Úgy látják, a közösség erejét a barátság és az önzetlenség adja, valamint a postagalambsport szeretete, ami a közös nevező. A tagok között persze ki aktívabban, ki pedig kevésbé veszi ki a részét a közösségi életből, például az összejövetelekből.

– Sokszor lehetőségem adódik az ország más pontjain élő galambászokkal beszélgetni, ugyanezeket mesélik. Minden közösségben vannak aktív és passzív tagok, ez általános jellemző – magyarázta hírportálunknak Takács Gyula, aki 1973-ban csatlakozott az egyesülethez, és azóta a közösség egyik legaktívabb tagja.

Az augusztusban tartott nagyszabású összejövetelre az ország számos településéről érkeztek postagalambászok
Fotó: Ujvári László

Mint megtudtuk: rögtön újoncként egyik galambjával megnyerte a fiatalok versenyét, nem csoda, hogy 1974-ben már a vezetőségben találta magát, melynek 2020-ig a tagja is maradt. Idén szakadt meg a negyvenhat éves, tekintélyes sorozat, mert hetven felett már nem vállalt újabb ötéves megbízást. Többnyire pénztárosként segítette az egyesület munkáját.

– Határozott szándékom, hogy addig csináljam, ameddig csak bírom – szögezte le az 1950-es születésű férfi. – Szerencsére az egyesület stabil lábakon áll, ami nagyban köszönhető Hegyi Gyuri barátomnak, az egyesületünk elnökének, aki hihetetlen energiával, szervezőkészséggel irányítja a munkát – szólt elismerően az 1956-ban alapított szervezet vezetőjéről.

Takács Gyula szavait mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Hegyi György nemcsak az R-17 Postagalambsport Egyesület, hanem az R26-os Tagszövetség és a honi szövetség elnöke is egyben. 2012 óta vezeti a Tisza-tónál működő szervezetet. Mint mondta:

büszke az elmúlt évtizedben elért eredményeikre. Minden téren sokat fejlődött az egyesület, legyen szó a közösségi összetartásról vagy a rendelkezésre álló technikai felszereltségről.

– Egyik legnagyobb eredményünk, hogy saját székházunk van Tiszafüreden, amit kevés postagalambsport-szervezet mondhat el magáról. Emellett minden olyan felszereléssel rendelkezünk, amik szükségesek a működéshez, a versenyzéshez, vagy a nagyobb rendezvények – például országos családi nap és főzőverseny – megszervezéséhez – sorolta Hegyi György, utalva arra, hogy augusztus 20-án Tiszafüreden került sor a hazai postagalambászat legnagyobb összejövetelére.

– Például annyi versenyóránk van, hogy mindenkinek jut, aki nem tud magának vásárolni, hiszen ez több százezer forintos kiadást jelent. Emellett a közelmúltban beszereztünk ezer darab csipgyűrűt is, így tudjuk támogatni a tagjainkat – részletezte.

Most olyan modern versenyórák beszerzését tervezik, melyek a versenyeredményeket egy szerveren rögzítik, így az ország bármely pontján folyamatosan követhetővé válnak a megméretések. Mint az elnöktől megtudtuk: a technikai felszerelés folyamatos bővítése az egyik legfontosabb céljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában