kirándulás

2021.10.11. 17:28

Felavatták az első túraútvonalat Besenyszögön

Közös kirándulásra invitálták a város lakosait, a minap ugyanis turisztikai napot tartottak Besenyszögön. Immár kijelölt túraútvonalon barangolhatták be az érdeklődők a kisváros térségét. A település első, jelzéssel ellátott, gyalogturizmust preferáló szakaszán hetvenöten sétáltak végig.

P. Pusztai Nóra

Az első túrázók, akik a hivatalos útvonalon élvezhették a természet szépségeit

Forrás: Beküldött fotó

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjaként a „Besenyszögért” Alapítvány és a Vehiculum-Ház közösen szervezte meg a Menjünk hídon által elnevezésű túráját.

A korábban kialakított Millér-parti sétányt előszeretettel látogatják gyermekes családok, óvodai csoportok, de a múzeum különféle programjainak is kedvelt helyszíne, ezt a mindössze két kilométernyi szakaszt bővítették tovább.

Az ötletgazda Ferencz Tamásné Lu­kácsi Valéria március óta dolgozott a megvalósításon, melyet a város vezetése is támogatott­.

Így az elmúlt szombaton az érdeklődőkkel együtt avatták fel a település első, piros négyzet jelzéssel ellátott túraútvonalát. A környezettudatos magatartás és a fenntartható életszemléletet támogatja a piros sáv jelzésről leágazó piros négyzet, mely a város látnivalóin, szép természeti részein vezet végig.

Az első túrázók, akik a hivatalos útvonalon élvezhették a természet szépségeit
Fotó: Beküldött fotó

– A körtúra a külterületeken is halad. Alapvetően zölden gondolkodunk, ezt mutatja a jelzés, melynek lényege, hogy egy tömegközlekedéssel megközelíthető pontról indul. A kirándulni vágyók busszal érkezhetnek a Vehiculum-Házhoz, ami kiinduló- és érkezési pontként szerepel – beszélt a részletekről hírportálunknak Molnár Melinda, a „Besenyszögért” Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az érdeklődők körül is nézhetnek a múzeum folyamatosan bővülő gyűjteményei között, de akár meg is pihenhetnek az intézmény udvarán.

A szombati programra kilencven regisztrált jelentkező nagy része a megyeszékhelyről, Szolnokról érkezett. Csajbók Attila túravezető, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Természetbarát Szövetség vezetőségi tagja általánosságban beszélt az útvonalak szerkezetéről, a túrázás szépségeiről. Egyébként ő segített kidolgozni, mely helyszíneket érintse az út. A város hídjain, valamint a település folyója, a Millér partszakaszain is elhalad a kijelölt mintegy nyolc kilométeres szakasz.

Molnár Melinda fotókon mutatta be a bejárandó területek fontosabb tájékozódási pontjait.

A túra után finom ebéd mellett folyt az ismerkedés Besenyszöggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában