vizsgálat

2021.10.05. 07:00

Felmérték az öcsödi holtág helyzetét

A mederből közel százezer köbméternyi iszapot kellene eltávolítani.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Több alkalommal felmerült már a falu alatti holtág kérdése, mely főleg nyaranta okoz sok bosszúságot. Az alapvető probléma az iszap mennyisége, valamint a víz frissítésének hiánya. Megtették az első lépéseket a rehabilitálás felé. Az Alsó-Tisza-vidéki-Vízügyi Igazgatóság munkatársai még májusban felmérték a holtág adottságait. A vizsgálat eredményeiről Soha Attila polgármester tájékoztatott.

– Sokan nem gondolták, hogy az átlagos vízmélység 1,2–1,5 méter, míg az iszap vastagsága kilencven centiméter körüli. Ez utóbbiban az ipari szennyezés mértéke minimális, csak higany van benne, az is kezelhető mértékben – vázolta a helyzetet.

A mederből közel százezer köbméternyi iszapot kellene eltávolítani, ám ez a közeli földterületekre is kihordható, néhány éven belül jó termőföld válhatna belőle. A vártnál egyébként jobb a helyzet, hiszen az állandó vízcsere megoldásával a természet regenerálódása megkezdődhet, elindulhat a tisztulás.

– A Mesterszállás felé vezető út holtágon átívelő szakasza alatti áteresz tisztítása az egyik legfontosabb lépés, mert a vízpótlásnak akkor lesz értelme, ha azon keresztül az egész szakasz részesül a frissítésből. Most azon dolgozunk, hogy a Magyar Közút munkatársai leltárba vegyék és kitakarítsák az érintett helyet – fogalmazott Soha Attila.

Ezután a vízcseréhez szükséges műtárgyak megépítése, az érintett partszakaszok rendezése következik majd. A folyamat hosszú, a látványos eredményhez még jó néhány évet várni kell, a tisztulással viszont szinte azonnal megindul a vízminőség javulása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában