szolnok

2021.10.05. 17:28

Felnőttként az iskolában: egyre többen ülnek vissza a padokba

Egy szakma vagy az érettségi megszerzése még a nappali tagozaton tanuló diákoktól is sokszor erőfeszítést igényel. A folyamatos tanulás, a tételek kidolgozása rengeteg időt vesz igénybe. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a felnőtt fejjel újra az iskolapadot választók szorgalmasabban, céltudatosabban vágnak neki a kihívásnak.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Esti iskolába járni délutánonként és hétvégente a munka, illetve a család mellett nagy kihívás, mégis

egyre többen döntenek amellett, hogy felnőttként vágnak bele egy, az érettségire felkészítő képzésbe.

A harmincnégy éves szolnoki Karakas Barbara mivel egy szakmát is tanult az érettségire készítő esti iskola mellett, két éven keresztül újra koptatta a padokat.

– Azért jelentkeztem, mert bíztam abban, hogy érettségivel a zsebemben könnyebben tudok majd elhelyezkedni. A kötelező magyar, matematika és történelem mellett idegen nyelvnek az angolt, ötödik tárgyként pedig a földrajzot választottam. Ezek közül csak a matek nem sikerült elsőre, ez a tantárgy, aminél nagyon nem tudtam újra felvenni a fonalat. A későbbiekben, ha a járványhelyzet csillapodik, szeretnék újra próbálkozni – árulta el hírportálunknak.

Az óráikat hétvégére szervezték, az angol gyakorlásában a tizenhét éves nagylánya segített.

– Három gyermek mellett nem tudtam minden alkalmon részt venni, mivel akkor még nem volt munkám, így a hétköznapokon pótoltam a tanulnivalót – tette hozzá.

Barbara a Szolnoki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskolában tanult, de az intézmény más telephelyein is lehet ilyen típusú képzésekre jelentkezni.

– A technikum kizárólag érettségi vizsgára történő felkészítést folytat, két évfolyamon. Ezek nappali rendszerben nem is szervezhetőek meg – erősítette meg Pogány Attila, az SzSzC kommunikációs referense. Hozzátette: idén nőtt az efféle képzésre jelentkezők száma.

– Az idei tanévben hat iskolában kétszáznegyvenketten kezdték meg a tanulmányaikat ilyen formában, de közöttük szerepelnek azok is, akik valamely intézményünk szakképesítést adó osztályaiból kerültek ki.

A felnőttképzési jogviszonyban tanulók között viszont több korosztályból képviseltetik magukat – közölte.

A tapasztalatok szerint a felnőttek többnyire szorgalmasabbak a nappali tagozatos diákoknál, ám a tanulás mennyiségét egyéb tényezők is befolyásolhatják, többek között egy új munkahely vagy a családi helyzet változása. A nehézségeken túljutva viszont bővülnek az elhelyezkedési lehetőségek.

– Az érettségi bizonyítvány megszerzésével a képzést elvégző tanulók számára lehetőség nyílik új munkakör(ök) betöltésére, érettségihez kötött szakmák elsajátítására vagy felsőfokú tanulmányok folytatására – ismertette a tanfolyamok előnyeit Pogány Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában