lakástűz

2021.10.31. 15:28

Három gyermekkel maradt otthon nélkül a jászalsószentgyörgyi család

Pusztító lángok következtében lakhatatlanná vált a három gyermekes Mihály család otthona Jászalsószentgyörgyön, a Nyár utcában. A napokban a ház melléképületében ütött ki a tűz, amely pillanatok alatt átterjedt a lakóház tetőszerkezetére is. A család jelenleg az önkormányzat által felajánlott vendégházban lakik, de új otthonra szeretnének találni, ahol újrakezdhetik az életüket.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A nehéz élethelyzetbe került család tagjaival átmeneti szálláshelyükön, a Vadasparkban találkoztunk. A családfő, Mihály Zsolt arcán és kezén még egy héttel a szörnyű tűzeset után is égési sérülések látszódtak. Kihasználva az őszi napsütést, a középső fiúval, a három éves Zentével éppen a parkban található játszótérre indult, ahol a nagyobb gyermek, a hat esztendős Zétény játszott. Felesége, Nikolett karjában a nyolc hónapos kis Leventével a padon üldögélt, s szemmel tartotta a játszóeszközökön ugráló, mászkáló gyerkőcöket. A szülők öleléssel, szerető gondoskodással segítenek gyermekeiknek a krízishelyzetben.

A Mihály családdal a Vadaspark játszóterén találkoztunk. Nem könnyű számukra a veszteségélmény feldolgozása, de bíznak benne, hogy új életet tudnak kezdeni
Fotó: Illés Anita

 

A napokban percek alatt megváltozott az életük. Átlagosan indult az a kedd reggel a Mihály család számára, de végül igazi rémálommá vált.

– Szokás szerint együtt töltöttük az estét, háttérzajként szólt a televízió, a nagyobb gyerekek a szobájukban játszottak. Egyszer csak elment az áram. Próbáltam felkapcsolni a villanyórát, de többszöri próbálkozásra sem sikerült. Az ablakon keresztül arra lettem figyelmes, hogy a szomszéd ház fala narancssárga színben világít. Gyorsan kimentünk megnézni, hogy mi történik. Akkor láttuk, hogy lángokban áll a harminc négyzetméteres melléképületünk, a tűz pedig megvilágította a szomszéd házat – idézte fel a szörnyű pillanatokat az édesanya, Mihályné Magyar Nikolett.

Férjével azonnal kimenekítették a gyerekeket a házból, hívták a tűzoltókat és a szomszédok is segítségükre siettek.

– Zsolt próbált mindent megtenni annak érdekében, hogy a tűz ne terjedjen tovább a melléképületről. Bement az épületbe a slagért, de közben megsérült, és nem tudta megfékezni a lángokat, másodpercek alatt leégett a lakóház tetőszerkezete is.

Szörnyű volt látni, ahogy a férjem a ház falánál összeesett.

Aggódom érte, hiszen súlyos szívbetegsége van, többféle gyógyszert szed. Igyekszem lelkileg támogatni, biztatni, ami nem könnyű, mert életünk munkája vált a lángok martalékává – mondta az anyuka.

– Öt éve éltünk a házban, melynek felújítását az idén fejeztük be. Biztosításunk sajnos nem volt – kapcsolódott beszélgetésünkbe Zsolt, aki egy cégnél szerszámkészítőként dolgozik. – Nem gondoltuk, hogy megvalósult álmunk ilyen hamar szertefoszlik. A keletkezett kár olyan mértékű, hogy a ház lakhatatlanná vált és az eredeti állapotot már nem lehet visszaállítani, statikailag egyenlő a nullával. Az ingóságok, köztük bútorok, eszközök, ruhák nagy részét meg tudtuk menteni.

A műhelyben mintegy félmilliós kár keletkezett, a szerszámok használhatatlanok. Az oltás után több helyiségben beszakadt a plafon, a gerendák recsegnek – sorolta a károkat az apuka.

– Nagyon büszke vagyok a feleségemre, hogy ebben a pokoli helyzetben erős tudott maradni és mindannyiunknak energiát ad. Az a lényeg, hogy sem ő, sem a gyerekek nem sérültek meg – tette hozzá Zsolt.

Hálásak a szomszédoknak, barátoknak, családtagoknak, a polgármesternek és ismeretleneknek is, akik az elmúlt napokban segítő kezet nyújtottak számukra. Szeretnének mielőbb új életet kezdeni, ám lehetőségeik szűkösek. A családnak elsősorban anyagi segítségre lenne szüksége. Még nem használták ki a falusi otthonteremtési kedvezményt, ezért szeretnének támogatáshoz jutni, ám ehhez nem áll rendelkezésre a szükséges önerő.

Liciteket indítottak a jótékonykodók

Sokan megkeresték a háromgyermekes családot és igyekeznek segíteni. A Jászberényi Jótékonykodók nevű Facebook-csoport már többször segített nehéz élethelyzetbe került családoknak. A közösség ezúttal is jótékonysági liciteket indított, hogy támogassák a Mihály családot. Az adományozók többek között saját készítésű dekorációkat, tárgyakat, ételeket, süteményeket és szolgáltatásokat ajánlanak fel. Aki bármekkora összeggel hozzájárulna ahhoz, hogy a család új otthonra találjon, a következő számlaszámra utalhatja felajánlását: Számlatulajdonos neve Mihály Zsolt, számlaszám: 10400566-86766974-51671001 (K&H Bank).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában