Káresemény

2021.10.29. 06:58

Kéménytűz miatt vált lakhatatlanná a kisújszállási család háza

– A hír sajnos igaz, kéménytűz volt nálunk. Szerencsére ruha és bútor nem sérült, csak a főgerenda, de így nem lakhatunk a házban – tette közzé közösségi oldalán Bo Viktor. A fiatal, kisújszállási énekes tehetség azt írta, nagyon köszönik az aggódó megnyilvánulásokat, és kőműves szakember segítségét várják.

Daróczi Erzsébet

Tóth Roland szomszéd (balra) téglával segítette a családot, Borók Károly pedig a szoba falát hozza helyre. A főgerendát a tűzoltók dúcolták alá – mondja Pásztor Ivett

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Viktor a múlt héten itthon volt, mert köhögött. Én dolgoztam, de volt segítségem, aki dél körül befűtött a kandallóba. A munkaidőm végeztével hazajöttem, elmentünk bevásárolni, a tűz addigra leégett. Amikor nyitottuk az ajtót, dőlt ki a füst. Viktor kiabált, hogy anya, anya, tűz van! – idézi fel a múlt csütörtök estét Pásztor Ivett, az édesanya.

– Rohantam a szobába, de sehol nem láttam tüzet, kinyitottam az ablakot, a kandalló mellett a csőből jött vissza a füst. Kiszellőztettünk, azt hittem elhárult a veszély, de Viktor egy ismerősnek kamerán megmutatta a szobát, aki észrevette, hogy elszíneződött a fal a kandalló mögött.

Hívtuk a tűzoltókat, kiderült a korom izzik a falban.

– Kitakarították, mi pedig lefeküdtünk aludni. Reggel viszont éreztem, hogy a fal még mindig meleg, pedig a kályha már nem volt benn. Újra hívtam a tűzoltókat. Jöttek a kisújiak és a karcagiak, kiderült, egy keresztgerenda volt a kéménybe építve, az égett szenesre.

A tűzoltók a kertből kivágtak egy fát, amivel aládúcolták a főgerendát, majd kibontották a falat, hogy kiszedjék az elszenesedett gerendát.

– A házunk életveszélyes lett, így kiutaltak nekünk egy szükséglakást – sorolja Ivett, aki egy éve lakik Kisújszálláson a fiával.

Viktor a Kossuth iskolába jár. Mivel őszi szünet van, őt felvitte a nagymamájához Budapestre. Az iskola részéről Radics Zoltán igazgató is megkereste, hogy miben segíthetnek. Ivett a Baptista Szeretetszolgálatnál dolgozik, ahol szintén próbálnak támogatást nyújtani neki.

– Nem egyszerű a helyzetünk – emelete ki az édesanya. – Az új szabványkémény ugyanis 300–500 ezer forint, úgyhogy ennek a lehetőségét elvetettük. Felhívtam a gázszolgáltatót, hogyan lehet a csonkot az udvarra behozni, nagyon elkeserítő választ kaptam, azt mondták, ha most beadom az igényem, egy év, mire bevezetik a gázt.

Az anyagi helyzetünk jelenleg a tervezést sem teszi lehetővé, úgyhogy marad a villanyfűtés, de előtte a régi házat újra kell vezetékelni, úgyhogy nem tudom, hogyan tovább – mondja elkeseredve az édesanya, akinek egy nyugdíjas kőműves és egy szomszéd segített helyrehozni a falakat, kolléganői pedig a pakolásban segítettek.

Tóth Roland szomszéd (balra) téglával segítette a családot, Borók Károly pedig a szoba falát hozza helyre. A főgerendát a tűzoltók dúcolták alá – mondja Pásztor Ivett
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Fia tartja most benne a lelket

– Most a legfontosabb cél, hogy az alátámasztott főgerendát megerősítsük, illetve visszarakjuk a falat – emelte ki az édesanya. – A szomszéd adott téglát, mi összeszedtük az anyagra a tartalékunkat, de nem tudom, honnan lesz meg a többi pénz. Viktor tartja bennem a lelket, az volt az első reakciója, milyen nagy szerencse, hogy életben maradtunk. A Jóisten e tekintetben aznap csakugyan védelmébe vett minket, s ettől fontosabb nincs is – hangsúlyozta a történtek leglényegesebb mozzanatát Ivett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában