Fórum

2021.10.27. 15:06

Kétezer milliárd forint érkezik a Jászkunságba a következő tíz évben

A magyar gazdaság újraindításának eredményeiről, a vállalkozókat érintő pályázati lehetőségekről, illetve a térség jövőjéről is szó volt a szerdán, a városházán tartott vállalkozói fórumon. Az eseményen elhangzott, 2020 és 30 között mintegy kétezer milliárd forintos forrás érkezik a megyébe, melyből több, mint háromszáz milliárd forintot Szolnok fordíthat fontos, és egyedülálló fejlesztésekre.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balázs

– Köszönjük azt a helytállást, amit önök tanúsítottak a pandémia ideje alatt, hiszen számtalan családért vállaltak és vállalnak felelősséget – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a városházán tartott vállalkozói fórumon.

„Repülőrajtot vett a magyar gazdaság, a második negyedéves adatok szerint 19,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés”

– idézett Orbán Viktor miniszterelnök másfél hónappal ezelőtti parlamenti felszólalásából a képviselő.

Hozzátette, ebből a teljesítményből a szolnoki és Szolnok környéki vállalkozók is kivették a részüket. Mint mondta, a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós tagállamok többségében erre még várni kell.

Dr. Kállai Mária szerint a magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet
Fotó: Nagy Balázs

– A járvány előtt azt gondoltuk, hogy negyven százalékkal csökken majd a szolnoki adóbevételek mértéke, aztán elkezdtünk kicsit optimistább módon húsz százalékban reménykedni, végül kiderült, 0,6 százalékos a csökkenés, vagyis gyakorlatilag semmi. Most visszatértünk a 2019- es gazdasági teljesítményünkhöz, és ez azt gondolom, hogy a több, mint kilencezer vállalkozás és cég nélkül, ami Szolnokon működik, ez elképzelhetetlen lett volna – hangsúlyozta nyitóbeszédében Szalay Ferenc polgármester.

A fórumra dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár is ellátogatott, a vállalkozókat érintő pályázatokról, lehetőségekről és a megújult, leegyszerűsített vállalkozói információs portálról is beszélt hallgatóságának.

– Állítom, ha ma egy vállalkozó fejleszteni szeretne, biztosan talál magának valamilyen államilag támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőséget. Legyen szó a közel nulla százalékos hitelről vagy a feltételesen visszatérítendő támogatásról, hiszen ma már ezekhez különböző kritériumokat is teljesíteni kell. Ilyen a munkavállalók foglalkoztatása, az, hogy be kell ruházni a jövő technológiáiba, illetve hogy a cég vállalja a növekedést, ezzel húzva a maga után a gazdaságot. Így ezek a vissza nem térítendő támogatások megtérülnek az adófizetők számára is – hangsúlyozta az államtitkár, aki bejelentette,

a nagy érdeklődésre való tekintettel a technológiaváltó támogatás száz milliárd forintos keretösszegét a duplájára emelték.

Dr. György László állítja, ha ma egy vállalkozó fejleszteni szeretne, biztosan talál magának valamilyen államilag támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőséget
Fotó: Nagy Balázs

Tíz év alatt közel kétezer milliárd forint jut a megyének

A fórumon Szalay Ferenc polgármester ismertette Szolnok 2020 és 2030 közötti fejlesztési stratégájának munkaanyagát. A tízéves időintervallumra szóló koncepció zónákra osztva, célzottan fejleszti a különböző régiókat. Jász-Nagykun-Szolnok megye az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozik, tízéves, 2030-ig szóló fejlesztési költségvetési keretösszege kétezer milliárd forint. Ebből Szolnokra 330-340 milliárd forintos forrás jut.

– Nem is a pénz mennyisége, hanem a gondolat minősége az, ami rendkívül fontos, mégpedig hogy a nyugat-magyarországi gazdasági túlsúlyt hogyan lehetne ellensúlyozni a kelet-magyarországi erő megnövelésével. A program lényege, hogy mindenki olyan szinten valósítsa meg az elképzeléseit, melyet nemzetközi szinten is értelmezni lehet. Nálunk ilyen például a vasúti gépgyártás, elhelyezkedésünkből adódóan a vasúthálózat és közlekedésfejlesztés, illetve a logisztika – sorolta.

A számtalan egyéb programpontból álló Szolnok 2030 fejlesztési stratégia teljes munkaanyaga hamarosan elérhető lesz a város honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában