Galériával

2021.10.07. 10:00

Megkoszorúzták az 1848-as honvédtábornok sírját Tiszafüreden

A megemlékezés a Kossuth téri 1848-as emlékműnél vette kezdetét.

Ujvári László

Október 6-án Tiszafüreden három helyszínen is megemlékeztek az aradi vértanúk történelmi jelentőségű áldozatáról, mártírhaláláról.

A hagyományoknak megfelelően a Kossuth téri 1848-as emlékműnél kezdődött a megemlékezés, ahol F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő mondott ünnepi köszöntőt, amelyet a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola diákjainak rövid műsora követett.

A koszorúk elhelyezése után az emlékezők átsétáltak a Kiss Pál Múzeum épületéhez, amely Kossuth Lajos egykori helyettes kormánybiztosának, Lipcsey Imre otthona volt. A Lipcsey-kúria falai között került sor 1849. március első napjaiban a dicsőséges tavaszi hadjáratnak megágyazó tiszafüredi tiszti zendülésre, melynek emlékére néhány évvel ezelőtt emléktáblát állíttatott az épület homlokzatán a város önkormányzata.

Az emléktábla megkoszorúzása után az Örvényi úti sírkertben folytatódott a megemlékezés, ahol főhajtással tisztelegtek az egykori 48-as honvédtábornok Kiss Pál és bajtársainak emléke előtt, végül koszorúkat helyeztek el az 1849-es hadi cselekményekben jelentős szerepet játszó tábornok sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában