Tárgyalás

2021.10.26. 06:58

Rendkívüli ülésen dönthet a testület a változtatásról Jászberényben

Éles vita bontakozott ki a költségvetési támogatásokról a képviselő-testület októberi ülésén Jászberényben. Ezenkívül napirenden volt többek között a zöldfelületek kezeléséről, védelméről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása is.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A tanácskozás Dobrán Gyula (Mi Hazánk Mozgalom) képviselő javaslatával kezdődött, miszerint vegyék le a napirendről a költségvetés módosításáról szóló előterjesztést. Ehhez a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) képviselői módosító javaslatot nyújtottak be mintegy harmincnégymillió forintról a szociális ágazatban dolgozók egyszeri illetménykiegészítésére.

Dobrán Gyula kifejtette: természetesen a helyi szociális intézmények munkatársai megérdemlik a plusz juttatást, ugyanakkor az önkormányzatnak vannak más dolgozói is, akiket szerinte ugyanilyen szinten kellene támogatni. Javaslatát a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták, így az előterjesztést levették a napirendről.

A tanácskozás végén, a napirenden kívüli felszólalások során ismét felszínre került a téma, és vita alakult ki. Szatmári Anikó (Fidesz-KDNP) képviselő hangsúlyozta, hogy elsőként a frakció adott be módosító javaslatot az előterjesztéshez több mint huszonnégymillió forintról, sportegyesületek támogatására. Ezek után nyújtotta be javaslatát a KJE. Mint mondta, támogatja a szociális ágazatban dolgozók jutalmazását, de bővíteni kellene a bérkiegészítésben részesülők körét. Kifogásolta, hogy például a kórházi dolgozók miért maradtak ki. Az erre adott reakció szerint azért, mert a kórházat nem az önkormányzat működteti.

Budai Lóránt polgármester kifejtette, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület nem ért egyet az általános tartalék sportszervezeteknek történő szétosztásával. Javasolták az önkormányzati fenntartású szociális intézmények bérkiegészítését. A képviselő-testület rendkívüli ülésen dönthet a költségvetési módosító javaslatokról.

Napirenden volt a város demográfiai helyzetének alakulásáról szóló tájékoztató is, melyet egyhangúlag elfogadtak a döntéshozók. A szervezeti és működési szabályzat módosítására azért volt szükség, mert dr. Körei-Nagy József lemondott a humán, jogi és közrendi bizottságban külsős tagságáról. Az új tag, Dobrosi Péter megválasztása sem volt vitától mentes.

Nem kérnek díjat a zöldfelületek megszüntetéséért

Tárgyaltak a zöldfelületek létesítéséről, kezeléséről és védelméről szóló új önkormányzati rendeletről is, melynek célja továbbra is az, hogy ne lehessen a város közterületi zöldfelületeit következmények nélkül károsítani. Bódis Béla (Fidesz-KDNP) a városüzemeltetési bizottság elnöke elmondta, sokat egyeztettek a zöldfelületi díjról, mely a zöldfelületek megszüntetésére vonatkozik. Javasolta, hogy közterületi zöldfelület megszüntetéséhez vagy beépítéséhez csak akkor adjon a város engedélyt, ha az a városképbe illik és nem túlzott.

A díjfizetési kötelezettséget végül elutasították. Alvári Csaba főépítész szerint a fizetési kötelezettség egyfajta gátat, mércét jelentene, ami mindenkit arra késztetne, hogy bizonyos határokon belül gondolkodjon a zöldfelületek átalakítása során. Hozzátette: eddig is műszaki, esztétikai szempontok alapján döntöttek a hozzájárulásról. Végül a grémium tizennégy igen szavazattal díjfizetési kötelezettség nélkül fogadta el a javaslatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában