fórum

2021.10.05. 11:28

Vitás ügyeket tettek szóvá a jászberényi közmeghallgatáson

A helyi politikai közbeszédet meghatározó témák, így a Malom-projekt, a Conselve téri parkolóügy és a munkásszálló kérdése is terítékre került a képviselő-testület éves közmeghallgatásán, Jászberényben. A közel háromórás fórumon a hozzászólók több olyan városüzemeltetéssel, közösségi együttéléssel kapcsolatos problémát felvetettek, melyek mindennapi életüket nehezítik.

Illés Anita

Helyi ügyeket és lakóövezeteket érintő problémákat is felvetettek a hozzászólók a jászberényi fórumon

Fotó: Pesti József

Telt ház ugyan nem volt, de így is szép számmal jelentkeztek szólásra a minap zajlott jászberényi közmeghallgatáson.

Mint ahogy az általában megszokott, a fórumon ezúttal is a kritikai hangok voltak többségben.

A résztvevők számos helyi ügyet és lakóövezeteket érintő problémát felvetettek, kérdéseket fogalmaztak meg és véleményt formáltak.

Az egyik hozzászóló a Nyerges utca és a Tímár utca környékén élők gondjaira világított rá. Kifejtette, hogy a közelben lévő ipari övezet kamionforgalma miatt mielőbb zajvédő falra lenne szükség. Felhívta a figyelmet a Huszárlaktanya környékén a vendégmunkások hangos vonulására, valamint helytelenítette a Conselve park esetleges leaszfaltozását.

Válaszában Budai Lóránt elmondta, hogy

a vendégmunkások közlekedése a közeljövőben megoldódik, ugyanis megépül az az út, ami a munkásszállásról közvetlenül a munkahelyre vezet, a zajvédő fallal kapcsolatban pedig egyeztetnek a cég vezetőjével.

Dobrán Gyula képviselő a Conselve parkkal kapcsolatban leszögezte, hogy senki nem szeretné a parkot leaszfaltozni, a mellette lévő rossz minőségű parkoló felújításáról van szó.

– Ez úgy lenne kialakítva, hogy aszfaltot, térkövet, illetve zöldfelületet is tartalmazna – tette hozzá.

Szó esett egyebek között a Malom-beruházás sorsáról is. A projekttel kapcsolatban felmerült kérdésekre a polgármester a városfejlesztési bizottság nyílt ülésére ígért választ.

Továbbiakban egy lakos arról érdeklődött, van-e valamilyen rendelkezés arra vonatkozóan, hogyan lehet a kutyákat a városban sétáltatni.

– Helyi szinten ez nincs szabályozva, mert magasabb szintű jogszabályok vonatkoznak rá. Ismereteim szerint szájkosár nem kötelező – reagált dr. Szondi Szabolcs aljegyző.

A romló közlekedési morállal kapcsolatban felmerült, hogy fontos lenne a kerékpárosok fokozottabb ellenőrzése.

Ezt erősítette meg Barta László rendőr-alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője is, aki egyetértett abban, hogy a kerékpárosok komolyabb és hatásosabb tudatformálására lenne szükség. Hozzátette: folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogyan tudják hatékonyabban megszólítani a kerékpárosokat.

Helyi ügyeket és lakóövezeteket érintő problémákat is felvetettek a hozzászólók a jászberényi fórumon
Fotó: Pesti József

A belvárosban elszaporodott galambok okozta gondokra ugyancsak megoldást sürgettek a lakosok. Ezenfelül napirenden volt a testületi ülések helyszínének kérdése, a sporttámogatások elosztása és a külföldi vendégmunkások helyzete is. A munkásszálló építése ellen lakossági aláírásokat gyűjtő Varga László arra hívta fel a figyelmet, hogy a témában társadalmi párbeszédre, vitára lenne szükség.

A képviselő cáfolta a szóbeszédet

Egy felszólaló arra volt kíváncsi, hogy a képviselő-testület mit tud arról a városban keringő pletykáról, miszerint Pócs János országgyűlési képviselő „elviszi Jászberényből a fejlesztéseket”. A honatya – aki jelen volt a közmeghallgatáson – határozottan visszautasította a felvetést.

– Semmilyen politikai, emberi bölcsesség nem diktálja azt, hogy Jászberényből elvigyem a fejlesztéseket Jászapátira – jelentette ki Pócs János. Ezt adatokkal alátámasztva elmondta, hogy 2010 óta több mint harmincötmilliárd forint kormányzati támogatás érkezett Jászberénybe. Kiemelte a vállalkozóknak nyújtott támogatásokat is, melyek a helyi gazdaságot, így a várost is erősítik. A képviselő szóvá tette, hogy több esetben nem működött együtt vele a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában